ua en ru

Німецькі ЗМІ звинуватили українське судочинство в порушенні прав і свобод людини

Німецькі ЗМІ звинуватили українське судочинство в порушенні прав і свобод людини. Про це йдеться в матеріалі, опублікованому на німецькому EU-reporter.

"Міністерство внутрішніх справ України здатне відправити будь-якого громадянина за ґрати... повне порушення прав і свобод людини - нормальне явище українського судочинства", - йдеться в матеріалі.

Причина - справа Мераба Суслова, якого звинуватили в організації замовного вбивства і засудили до довічного ув'язнення. Суслов три тижні тому оголосив голодування, перебуваючи в одиночній камері у Бердичеві. Автор матеріалу пише, що "це заклад відомо європейським правозахисникам, знайомим з українськими реаліями, як місце, де людей катують". Незважаючи на відчайдушний крок Суслова - тритижневе голодування - ніяких заходів з боку влади не приймається, до нього в карцер навіть не допускається адвокат.
У 2011 році українські ЗМІ неодноразово писали про гучному справі Суслова. Однак після журналісти переключилися на справу екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Німецький ресурс приходить до висновку, що саме відоме в Європі справу Тимошенко відсуває на другий план всі інші - без політичного підтексту.

"Катастрофічно недбале судочинство в цій країні призводить до того, що обвинувальні вироки грунтуються на сфабрикованих доказів, і, найчастіше, лише на словах свідків. Результат таких справ - тривалі тюремні терміни для невинних, або що не рідкість для України - довічне ув'язнення", - пише видання.

У матеріалі автор відводить основну роль Мерабу Суслову. Мераб - бізнесмен вірменського походження, який кілька років тому вирішив інвестувати в український ринок, побудувавши меблевий центр 4Room. Незабаром Суслова звинуватили в організації замовного вбивства і засудили до довічного ув'язнення. Як пише видання, Суслова затримали без жодних доказів його провини. Ці докази не надали навіть протягом усього слідства, яке тривало близько двох років. Звинувачення ґрунтувалися лише на словах потерпілої сторони, і саме ці слова стали основним аргументом для обвинувального висновку.

"Повне порушення прав і свобод людини - нормальне явище українського судочинства. Так сталося і зі справою російського бізнесмена, - приходить до висновку автор матеріалу. - Судові процеси щодо замовного вбивства проходили в закритому порядку, на який допускалися лише "обрані", що представляють заінтересовану сторону від МВС. А всі ключові свідки звинувачення, що проходять по процесу, жодного разу не з'явилися в суд. Це також нормальна практика для України, коли свідчення відверто беруться з повітря".

На завершення матеріалу автор приходить до висновку, що "справа Мераба Суслова може вийти за рамки української системи правосуддя та вирватися із щільного кільця фальсифікацій завдяки вищим інстанціям".

"Але не в Україні. Засуджений має намір подати скарги в Європейський суд і Суд з прав людини. Крім того, він звернувся до ряду європейських ЗМІ з проханням про допомогу у висвітленні цього жахливого процесу. У даний момент українське правосуддя в цій справі практично поставило крапку. Залишився останній суд - Касаційний. Однак у Мераба Суслова є надія, що європейська система допоможе невинно засудженому добитися справедливості", - пише німецьке видання.