ua en ru

Німецькі власники грецьких держоблігацій мають намір домогтися повернення боргів через суд

Приватні інвестори Німеччини незадоволені реалізованим владою ЄС планом реструктуризації боргів Греції. Як повідомила адвокатська контора Groepper Koepke в Гамбурзі, більше 110 приватних власників грецьких держоблігацій намір спільно відстоювати свої інтереси в суді. Адвокати вже готують позови як до влади Греції, так і до банків з вимогою про відшкодування збитку від реструктуризації.

У повідомленні адвокатської контори зазначено, що в результаті реструктуризації грецького боргу найбільшої шкоди завдано саме приватним інвесторам, втрати яких досягають 90% вкладених ними коштів. Відбутися подібне, зокрема, могло у зв'язку з недостатньо кваліфікованими консультаціями, які інвестори отримували в своїх банках. "У тому випадку якщо в банку інвестору не пояснили, що можлива втрата цілком всієї вкладеної суми, відповідальність лягає на цей інститут", - пояснив адвокат Маттіас Греппер.

Греппер вказав і на те, що застосування "Положення про колективні дії" практично означає, що Греція має намір експропріювати капітали приватних інвесторів. А це вступає в протиріччя з положеннями існуючого між Німеччиною і Грецією угоди про інвестиції.

До речі, ще минулого тижня німецьке Товариство захисту інтересів власників цінних паперів (SdK) виступило з заявою, що зважаючи на реструктуризацію грецьких боргів воно "вивчає можливості відповідних юридичних кроків". Введення в силу "Положення про колективні дії" порушує основні законодавчі принципи, вважають в SdK.

Шляхом реструктуризації держборгу Греція прагне знизити свою боргове навантаження, яка в цілому перевищила 350 млрд євро. Заборгованість перед приватними інвесторами повинна скоротитися з 206 млрд євро приблизно до 106 млрд. Більше 80% приватних інвесторів дали добровільну згоду на запропонований план реструктуризації. Застосування "Положення про колективні дії" допоможе Афінам примусити до цього і всіх інших інвесторів.

Вчора також повідомлялося, що Греція отримає 172,7 млрд євро фінансової допомоги до 2015 р.