ua en ru

Німецькі банки готові до погіршення ситуації в Греції, - Бундесбанк

Банки єврозони зараз в кращій формі, ніж до початку фінансової кризи, а німецькі банки підготовлені до погіршення ситуації в Греції, сказав в інтерв'ю Reuters член ради Бундесбанка.

Майбутнє Греції в єврозоні опинилося під сумнівом після того, як країна не змогла сформувати уряд і була вимушена призначити нові вибори на 17 червня, які можуть зміцнити "лівих", що виступають проти фінансової допомоги Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду.

Андреас Домберт, член ради Бундесбанка, відповідальний за фінансову стабільність, сказав, що банки значно збільшили резервні запаси капіталу і життєстійкість європейської банківської системи покращала з початку кризи.

"Я переконаний, що стійкість більшості європейських банків зараз вочевидь вище, ніж до фінансової кризи. Німецькі банки вже готові до великих проблем в Греції, - сказав Домберт. - Я не говорю про дефолт Греції або грецьких банків. Але ви можете бути впевнені, що всі банківські регулятори у всіх країнах підтримують близькі постійні контакти".

Він сказав, що стурбований коментарями деяких грецьких політиків, що ставлять під питання умови програми допомоги.

"Такі коментарі можуть знищити довіру, а це непродуктивно для Греції. Крім того, це порушує європейське єднання, оскільки Греція навмисно погоджується на поширення цих проблем в інших європейських країнах".

Європейський Центробанк кілька місяців тому заспокоїв ринки, скоротивши ключову ставку і надавши банкам більше 1 трильйона євро за допомогою дешевих трилітніх кредитів, які допомогли оживити ринок міжбанківського кредитування.

"Трирічні тендери як антибіотики - це необхідно, але не може використовуватися вибірково, необхідно пам'ятати про побічні ефекти і враховувати це на певному етапі", - відзначив Домберт.

Зокрема, італійські і іспанські банки використовували ці кошти, зайняті під 1% річних, для покупки високодоходних державних облігацій. За словами Домберта, це "ненадійна ділова модель".

"Центробанки Європи уважно спостерігають за ризиками, обумовленими такими операціями".

Аби уникнути хаосу, що вибухнув після колапсу інвестиційного банку Lehman Brothers в 2008 р., регулятори і політики всього світу працюють над створенням нових правил, прагнучи зробити банківську систему більш життєстійкою.

Погоджений механізм вирішення банківських проблем - план ліквідації слабких банків - ось ключ до нової концепції, сказав Домберт, який також входить до ради фінансової стабільності. Цей світовий інститут працює з країнами і банками, погоджуючи з ними реформи.

"Лише якщо крупні фінансові інститути можна буде ліквідовувати з врахуванням ринкових обставин, ми отримаємо надійний елемент залякування, - сказав Домберт. - Це складно, але це не нерозв'язна проблема".

Єврокомісія, як очікується, представить схему вирішення банківських проблем до саміту "Великої двадцятки" 18-19 червня.