ua en ru

Німецька RWE вимагає у "Газпрому" компенсацію за відмову від зниження цін на газ

Німецькій компанії RWE і російському "Газпром" не вдалося домовитися про перегляд ціни на газ, тому сьогодні, 7 червня 2013 р. суперечка між компаніями мала вирішуватися в арбітражному суді м. Відень. Про це повідомив Reuters з посиланням на два джерела, знайомих з питанням.

Джерела в "Газпромі" повідомили, що рішення суду може бути оголошено "в найближчі кілька днів або через 2-3 тижні".

Третейський суд у Відні відмовився від коментарів. Компанія RWE також відмовилася від коментарів.

Справа в тому, що закуповуючи газ за довгостроковими контрактами у "Газпрому" або норвезької компанії Statoil, які пов'язані з цінами на нафту, німецькі енергетичні компанії змушені продавати його споживачам за нижчою роздрібною ціною в зв'язку з тим, що на ринку присутня конкуренція з боку дешевшого газу, що обертається на спотовому ринку.

Торік "Газпром" піддався тиску клієнтів і запропонував конкуренту RWE - німецькій енергетичній компанії E.ON зниження ціни на довгострокові поставки газу, що за півроку принесло компанії близько 1,3 млрд дол.

Аналітик RBC Capital Markets Джон Маск заявив, що результатом судового спору між RWE і "Газпромом" може виявитися сплата з боку "Газпрому" компенсації компанії RWE в сумі близько 300 млн євро.

Компанія RWE вже кілька років терпить збитки через рішення Німеччини про відмову від ядерної енергетики до 2022 р., прохолодного попиту на енергію в Європі, а також зростання поновлюваних джерел енергії, які витіснили енергію електростанцій.

Читайте також: Компанія RWE зацікавлена в розробці шельфів на Чорному й Азовському морі, - "Нафтогаз"