ua en ru

Німецька група радників в Україні оцінила втрати від блокади ОРДЛО в 1,6% ВВП

Німецька група радників в Україні оцінила втрати від блокади ОРДЛО в 1,6% ВВП Фото: німецька група радників в Україні оцінила втрати від блокади

Німецький економіст назвав блокаду "шоком для країни"

Німецька група радників в Україні оцінила втрати української економіки від блокади окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) в 1,6% ВВП. Про це заявив керівник групи Рікардо Джуччі, передає DW.

"Ми порахували, що в непідконтрольних районах зараз виробляють 1,6 відсотка ВВП України", - заявив Джуччі.

Німецький економіст підкреслив, що "з макроекономічної точки зору, це, безсумнівно, шок для країни". Саме тому Міжнародний валютний фонд, на його думку, переніс питання про виділення траншу Україні.

Також Джуччі зазначив, що коли в 2013 році виробничі цикли на Донбасі були тісно пов'язані, то на даний момент ситуація інша: за три роки інтеграція зменшилася. Насамперед вона зберігається у виробництві сталі. Саме тут виникнуть найбільші проблеми, які відчутно вплинуть на енергетику.

"Для інших секторів ми не очікуємо сильних шоків. Значною мірою ці два регіони вже відділилися. Антрацит і кокс можна імпортувати. Це буде дорожче, є логістичні питання, але Україна може впоратися з цим без масштабних негативних наслідків", - зазначив Джуччі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що блокада окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) може призвести до зниження номінального ВВП на 39 млрд гривень.