ua en ru

Деякі рішення України щодо Криму суперечать Женевської конвенції, - правозахисники

Деякі рішення України щодо Криму суперечать Женевської конвенції, - правозахисники Фото: Ольга Скрипник

Україні не має права припинити постачання продуктів і товарів першої необхідності на півострів

Певні рішення, які приймає українська влада щодо анексованого Криму, порушують Женевську конвенцію і деякі рішення Європейського Союзу. Про це в ході брифінгу заявила координатор Кримської польовий місії Ольга Скрипник, передає кореспондент РБК-Україна.

"Є нелогічні дії з боку України. Наприклад, прийняття закону про економічну зону суперечить кільком рішенням Євросоюзу пов'язаних з санкціями. Тобто весь світ говорить про те, що там нічого не можна робити, а Україна каже: "Ні, там вільна економічна зона". Це, м'яко кажучи, парадокс... Україна не має право за Женевської конвенції припинити сполучення з Кримом і гуманітарні вантажі в Крим, тобто Україна повинна постачати туди продукти і товари першої необхідності. Тобто маса законів, які зараз прийняла Україна - суперечать Женевської конвенції", - заявила Скрипник.

У свою чергу, аналітик Кримської польовий місії Віссаріон Асєєв зазначив, що закони, які приймає українська влада щодо людей, які залишилися на окупованій території Криму, пов'язані більше з самою територією і приймаються в економічних інтересах окремих груп людей.

"Для української влади дотримання прав людини в Криму не є пріоритетом. Всі закони, які прийняті Україною щодо людей, які залишилися на окупованій території, насправді, пов'язані не стільки з людьми, скільки з самою територією, і продиктовані економічними інтересами, навіть не країни, а окремих груп", - сказав він.

Координатор Кримської польовий місії Ольга Скрипник також підкреслила, що прикладом небажання української влади займати "кримським питанням" є тривала відсутність стратегії по роботі з Кримом.

"Ми з минулого року говоримо про те, що повинна бути певна стратегія по роботі з Кримом на рівні закону, щоб всі прийняті рішення відповідали головним принципам. Поки цього немає і, чесно, це коштує великих зусиль кожного разу від нашої влади домагатися якихось змін... Приклад держслужби. Ми знаємо, що призначений Аслан Омер Киримли, але досі немає положення, і він не може набрати собі штат співробітників. Варто зазначити, що з їх боку (Аслана Омер Киримли, - ред.) є бажання співпрацювати, ми вже кілька разів зустрічалися з питання порядку, але у нього немає штату співробітників. І це триває вже скільки? А це єдиний орган, який може компетентно займатися питанням", - сказала Скрипник.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України призначив заступника глави Меджлісу кримсько-татарського народу Аслана Омер Киримли керівником Державного агентства з питань АР Крим.