ua en ru

Деякі нардепи не вказали в деклараціях партійні внески, - дослідження

Деякі нардепи не вказали в деклараціях партійні внески, - дослідження Фото: е-декларування (УНІАН)

Три нардепи не задекларували пожертви на користь партій

Деякі депутати Верховної Ради України не вказали в деклараціях партійні внески. Про це повідомляє громадський рух ЧЕСНО, посилаючись на результати дослідження.

Так, вказано, що парламентарі від фракцій “Блок Петра Порошенка“, “Батьківщина” та “Самопоміч” не вказали у деклараціях внески на користь партій.

altФото: інфографіка

"ЧЕСНО порівняв фінансові звіти політичних партій та декларації партійних спонсорів. Три нардепи не задекларували пожертви на користь партій. Ще один задекларував не всі внески. Згідно з Законом декларант повинен прозвітувати про всі витрати, що перевищували 50 мінімальних заробітних плат, для 2016 року це майже 69 тис. гривень", - зазначає рух.

Так, нардеп Юрій Одарченко у 2016 році перерахував на виборчий рахунок партії “Батьківщина” понад півмільйона гривень, але не вказав відомості про ці видатки в е-декларації. Сам депутат запевняє, що задекларував ці видатки, однак не може назвати точну суму. Проте в е-декларації не зазначено жодного перерахунку на користь партії.

Не задекларував внесок на користь партії також нардеп від БПП Сергій Алєксєєв. У 2016 році він перерахував на користь партії 100 тисяч гривень одним платежем.

Згідно із партійним фінзвітом, нардеп від “Самопомочі” Олександр Данченко пожертвував партії 80 тисяч гривень. Інформація про цей видаток не вказана у декларації депутата.

Крім того, член групи “Відродження” Віталій Хомутиннік не повністю вказав внесок на користь партії.

"Дещо складнішою є ситуація з нардепом, членом групи “Відродження” Віталієм Хомутинніком. В е-декларації він вказав внесок на користь партії, але не повністю. Також депутат перерахував партії більше, ніж дозволяє закон. Сам Хомутиннік зізнається, що не пам’ятає, скільки перераховував “Відродженню”, - зазначається у повідомленні.

Вказано, що загалом Хомутиннік у 2016 році перерахував “Відродженню” понад 3 мільйони гривень, що суттєво перевищує максимально допустиму суму внеску.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 2 червня 2017 року зобов'язав Генеральну прокуратуру України порушити справу через недостовірних даних у фінансовому звіті ВО "Батьківщина".