ua en ru

Суд Києва зобов'язав ГПУ відкрити справу через недостовірні дані у фінансовому звіті “Батьківщина”

Суд Києва зобов'язав ГПУ відкрити справу через недостовірні дані у фінансовому звіті “Батьківщина” Фото: Юлія Тимошенко

Основою рішення стала скарга на бездіяльність ГПУ щодо порушень у партійному звіті політсили

Печерський районний суд Києва 2 червня 2017 року зобов'язав Генеральну прокуратуру України відкрити справу через недостовірні дані у фінансовому звіті ВО “Батьківщина”, що було встановлено у ході розслідування програми “Наші гроші". Про це повідомляє видання bihus.info.

Як зазначається, у рамках розслідування було виявлено суттєві невідповідності між фінансовим звітом і реальними внесками, що здійснювали "донори" “Батьківщини”. Зокрема, зазначається, що у звіті вказано надходження від пенсіонерів у розмірі кілько тисяч, тоді як самі пенсіонери повідомили, що насправді перераховували по 2, 4 чи 10 гривень. Також встановлено факти, коли заявлені "донори" не робили жодних внесків.

"19 квітня юристи bihus.info повідомили Генеральну прокуратуру України про ознаки кримінального правопорушення, виявлені в ході розслідування. За відсутності реакції з боку ГПУ, 25 квітня юристи звернулись до суду. 2 червня суд задовільнив скаргу та зобов’язав прокуратуру внести відомості про справу до Єдиного реєстру досудових розслідувань.", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що кримінальну справу відкрито за ст. 366 ККУ - “Внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення документів, а також складання і видача завідомо неправдивих документів”.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за підсумками I кварталу 2017 року Національне агентство з питань запобігання корупції склало протоколи про адміністративні правопорушення стосовно 113 осіб. Стосовно 70 осіб складено протоколи за порушення порядку подання партійних фінзвітів, 18 осіб порушили порядок надання або отримання держфінансування статутної діяльності партії, 14 - порушили фінансовий контроль, 9 осіб отримали протоколи через конфлікту інтересів та ще 2 - за невиконання приписів НАЗК.