ua en ru

Нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent торгуються в позитивній зоні, проте інтерес до покупок невисокий

Нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent торгуються в позитивній зоні. Проте інтерес до покупок нафтових ф'ючерсів сьогодні невисокий. Станом на 14:25 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (січень) - 105,79 (+0,77) при діапазоні котирувань 104,88-106,50;
- Light, Sweet Crude Oil (січень) - 95,42 (+0,47) при діапазоні котирувань 94,71-95,94.
Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent з початку дня трохи технічно відіграли своє падіння напередодні. Покупкам нафтових ф'ючерсів сьогодні сприяє деяке ослаблення позицій долара на ринку FOREX. В даний час індекс долара для шести провідних світових валют знаходиться в районі відмітки 80,4 пункту після того, як напередодні цей показник вперше за 11 місяців перевищив значення 80,5 пункту.
В Європі фондові індекси сьогодні помалу ростуть, що додатково сприяє покупкам нафтових ф'ючерсів. Проте для активнішого зростання нафтовим котируванням бракує сильних рушійних новин. З цієї причини ціни по операціях залишаються набагато нижчими за свої максимальні значення напередодні.
Сьогодні в США будуть опубліковані дані про ціни виробників за листопад (індекс PPI). Експерти прогнозують зростання індексу PPI на 0,1% в порівнянні з попереднім місяцем. Сьогодні також будуть опубліковані щотижневі дані про первинні звернення за виплатою з безробіття (показник Initial Claims). Експерти чекають, що показник Initial Claims складе 390 тис. звернень проти 381 тис. звернень тижнем раніше.
Ф'ючерс Brent з розрахунками по січню сьогодні торгується останній день. Тим часом котирування лютневого контракту Brent тримаються в діапазоні 103,98-105,66 дол./бар., що нижче поточних котирувань січня приблизно на 55 центів.
Нагадаємо, напередодні нафта на біржах в Лондоні і в Нью-Йорку різко подешевшала, а ціни на нафтові ф'ючерси впали в середньому на 4,6%. За підсумками торгів 14 грудня 2011 р. офіційна ціна нафти Brent вперше з початку жовтня встановилася нижче за відмітку 106 дол./бар., а офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) вперше з початку листопада просіла нижче 95 дол./бар.
Падіння цін на нафту було викликане подальшим зміцненням позицій долара, а також побоюваннями збільшення пропозиції нафти на світовому ринку при можливому скороченні попиту на енергоносії.