ua en ru

Нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet сьогодні дешевшають третю сесію поспіль

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet сьогодні третю сесію поспіль знижуються. Станом на 11:05 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (листопад) - 108,01 (-0,36) при діапазоні котирувань 107,60-108,41;
- Light, Sweet Crude Oil (листопад) - 102,15 (-0,18) при діапазоні котирувань 101,84-102,42.

Негативна динаміка в цінах по операціях з нафтовими ф'ючерсами багато в чому обумовлена побоюваннями ослаблення попиту американської економіки на енергоносії після того, як напередодні припинив свою діяльність уряд США і повністю припинилося фінансування ряду держустанов.

Напередодні республіканці і демократи після 11 годин дебатів у конгресі не змогли домовитися з державного бюджету на новий фінансовий рік, який почався сьогодні. Таким чином, Америка увійшла в новий бюджетний рік без основного фінансового документа, у зв'язку з чим був оголошений 18-й в історії США "шатдаун", що передбачає тимчасове часткове припинення роботи державного апарату в широкому сенсі слова.

Перший раз "шатдаун" в США стався восени 1976 р., а останній і найтриваліший був оголошений у грудні 1995 р. і тривав 21 день. Як довго триватиме "шатдаун" 2013 р., припустити важко. Однак аналітики вже підрахували, що якщо бюджет не буде прийнятий до кінця листопада, ВВП США втратить не менше 1%, а до кінця поточного року - близько 2%.

Останні три тижні вересня нафта на біржах в основному дешевшала через ослаблення побоювань порушення постачань "чорного золота" з Близького Сходу. У результаті в цілому за підсумками вересня ціни на нафту на біржах впали відносно серпня майже на 5%. У тому числі за підсумками торгів напередодні офіційна ціна нафти Brent опустилася до свого двотижневого мінімуму - до 108,37 дол./бар., а офіційна ціна нафти WTI (Light Swet) оновила свій майже тримісячний мінімум і склала 102,33 дол./бар.

Проте в цілому за III квартал 2013 р. ціни на нафту на біржах помітно зросли відносно попереднього кварталу. Так, за період липень-вересень ціни на нафту додали більше 6%.