ua en ru

Нафтокомпанія Chevron в судовому порядку може виплатити Еквадору 27 млрд дол. за збиток навколишньому середовищу країни

Американська нафтова компанія Chevron в судовому порядку може виплатити Еквадору 27 млрд дол. за збиток, завданий навколишньому середовищу країни, повідомляє РБК. Як очікується, первинне рішення з цього питання буде ухвалено за декілька місяців після судового слухання в суді провінції Сукумбіос. Проте компанія вже пообіцяла подати апеляцію, якщо постанова суду суперечитиме її інтересам, передає Reuters. Даний процес триває вже впродовж багатьох років під пильною увагою інвесторів, оскільки компенсація по позову може стати одній з найбільших за всю історію нафтових компаній.
Представники Chevron наполягають, що компанію позбавили права на справедливий суд, оскільки з позивачами активно є посередником Президент Еквадору Рафаель Корреа. Також в компанії вказують на несправедливість оцінки заподіяного збитку, яка була проведена еквадорським геологом Річардом Кабрерой.
Обвинувачі у даній справі керуються свідченнями мешканців прибережних областей річки Амазонки. Вони заявляють, що нафтова компанія Texaco, придбана Chevron у 2001 р., завдала величезного збитку амазонським джунглям при невдалих спробах буріння нафти в 1970-1980 рр. За їх словами, нафтокомпанія також зливала забруднену воду в безпосередній близькості від річки, отруюючи тим самим запаси питної води в регіоні і створюючи загрозу здоров'ю місцевих мешканців. Як стверджують позивачі, компанія не очищала ями для нафтових відходів, а тримала їх відкритими або просто залишала побічні продукти поза такими ямами.
Разом з тим компанія Chevron всі звинувачення відкидає. Американський нафтовидобувник наполягає, що Texaco не забруднювала джунглів і ретельно очищала всі стічні ями, що знаходилися на її балансі. З цієї причини вся відповідальність за полягання навколишнього середовища в регіоні лежить на самому еквадорському уряді.
Нафтогазова компанія Texaco вперше виявила нафту в Еквадорі в 1967 р. і вже в 1972 р. почала її видобувати в рамках консорціуму з урядом Еквадору. Компанія припинила всі операції в країні в 1990 р. Незабаром після цього вона продала свою частку в консорціумі уряду, а саме державній нафтовій компанії Petroecuador, яка користувалася розвіданими активами на протязі ще 20 років.
Початок судової тяжби припав на 1993 р., коли до федерального суду США був поданий позов на компанію Texaco. У 2002 р. американський суд ухвалив, що справу слід передати в юрисдикцію Еквадору. Вже в 2003 р. позов надійшов до суду Лаго-Агріо, міста в провінції Сукумбіос, неподалік від якого і розташовано горезвісне нафтове родовище. Проте як відповідач значилася вже компанія Chevron - новий власник Texaco. Примітно, що під час розглядів свою посаду залишив суддя, що займався процесом із самого початку. До цього його змусило відео, що надійшло в розпорядження властей, на якому суддя обговорював деталі справи з двома кримінальними особами. Один з них, хто і провів запис за допомогою вмонтованих в наручний годинник і авторучку камер, виявився колишнім підрядчиком Chevron, якого американський нафтовий гігант схилив до того, щоб залишити еквадорський бізнес.