ua en ru

Нафтогазова Statoil видала підряди на роботи на континентальному шельфі Норвегії на 5 млрд дол

Норвезька нафтогазова компанія Statoil видала підряди на роботи на 18 з 20 належать компанії бурильних установок на континентальному шельфі Норвегії. Загальна сума укладених контрактів склала 30 млрд норвезьких крон (близько 5,03 млрд дол.). Це найбільший пакет контрактів, виданих Statoil за всю її історію. Про це повідомляється в прес-реліз компанії.

Зокрема, контракти на ведення нафтосервісних робіт отримали такі компанії, як KCA Deutag, Odfjell Drilling і Archer. У завдання підрядників буде входити буріння нових свердловин, ліквідація можливих тріщин на вже існуючих свердловинах, капітальний ремонт і технічне обслуговування бурових установок.
Тривалість контрактів в середньому складає чотири роки, однак їх можна буде тричі продовжувати на два роки (тобто довести тривалість договорів до 10 років).

"Ефективне буріння та обслуговування свердловин на існуючих родовищах необхідно для підтримки видобутку на континентальному шельфі Норвегії і досягнення заявленої Statoil цілі щодо збільшення видобутку до 2,5 млн бар. нафтового еквівалента на день до 2020 р.", - зазначила виконавчий віце-президент Statoil, відповідальна за технології, проекти і буріння, Маргарет Оврум.

Компанія StatoilHydro (в даний час - Statoil) була утворена в 2007 р. в результаті об'єднання нафтогазового бізнесу норвезької компанії Norsk Hydro, що займалася тоді видобутком нафти, виробництвом алюмінію і альтернативною енергетикою, з нафтовою компанією Statoil. Близько 62,5% акцій нинішньої Statoil ASA належить норвезькій уряду. Чистий прибуток Statoil ASA в 2011 р. виросла в порівнянні з попереднім роком в два рази і склала 78,4 млрд норвезьких крон (10,26 млрд євро).