ua en ru

Нафтогазова Chevron почала розвідувальне буріння в пошуках сланцевого газу в Польщі

Американська нафтогазова компанія Chevron на цьому тижні почала бурити першу розвідницьку свердловину в пошуках сланцевого газу в Польщі. Про це повідомила прес-служба компанії, передає Reuters.
"Згідно з геологічним оцінками, Польща може мати значні невідкритих запаси сланцевого газу", - заявив директор Chevron, що відповідає за роботу в Польщі, Джон Клауссен.
Компанія планує бурити свердловину безупинно протягом 45 днів а навесні 2012 р. почати буріння інших свердловин.
За оцінкою Управління енергетичної інформації США, запаси сланцевого газу в Польщі можуть виявитися найбільшими в Європі і складати 5,3 трлн кубометрів. Ці дані поки не були підтверджені.
Польща видала понад 100 ліцензій на розвідку і сподівається почати видобуток сланцевого газу в 2014 р. з тим, щоб отримувати не менше 200 млн кубометрів в рік і менше залежати від російського газу. Chevron отримав чотири ліцензії на південному сході Польщі, а також в Румунії і Болгарії.
Серед інших міжнародних компаній, що мають ліцензії на пошук сланцевого газу в Польщі - Exxon Mobil і Marathon Oil. Також дозволу отримали місцеві компанії PGNiG, Lotos і PKN Orlen. Три компанії вже оголосили, що знайшли родовища сланцевого газу, але поки не повідомили подробиці.