ua en ru

Нафта подешевшала за тиждень, але як і раніше тримається вище 100 доларів за барель

Нафта подешевшала за тиждень, але як і раніше тримається вище 100 доларів за барель Фото: Нафта піднялася вище 100 доларів (gettyimages)

Ціни на нафту знижуються другий тиждень поспіль, але в п'ятницю піднялися вище 100 доларів за барель після волатильних торгів на цьому тижні. Трейдери уникають купувати російську нафту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Ф'ючерси на нафту марки Brent впали на 0,3%, до 106,35 доларів за барель після зростання майже на 9% у четвер. Ф'ючерси на американську нафту WTI виросли на 0,1%, до 103,06 доларів за барель, піднявшись на 8% у четвер.

Обидва еталонні контракти повинні закінчити тиждень падінням більш ніж на 5% після того, як вони торгувалися в діапазоні 16 доларів. Майже два тижні тому ціни досягли 14-річного максимуму, що з тих пір сприяло фіксації прибутку.

Скорочення пропозиції спостерігається через те, що трейдери уникають купувати російську нафту, через збої в переговорах з Іраном щодо ядерної програми, виснаження запасів нафти і побоювань з приводу сплеску випадків захворювання COVID-19 в Китаї.

Волатильність відлякала гравців з ринку нафти, що, в свою чергу, може посилити коливання цін.

Росія заявила, що угода ще не досягнута після четвертого дня переговорів з Україною, в ході яких на початку тижня з'явилися деякі ознаки прогресу.

"Президент Путін, схоже, не бажає припиняти бойові дії. Це повинно забезпечити хорошу підтримку енергетичного комплексу з широкими можливостями для подальшої нестабільності", - сказав аналітик нафтового ринку PVM Стівен Бреннок.

Він також сказав, що зростання процентних ставок в США вказує на більш сильну економіку США, яка може підтримати попит на нафту, після того як Федеральна резервна система в середу підвищила процентні ставки вперше з 2018 року і виклала агресивний план по доведенню вартості запозичень до обмежувального рівня в наступному році.

Тим часом, видобуток групи виробників ОПЕК + в лютому не досяг цільових показників ще більше, ніж у попередньому місяці, в той час як Міжнародне енергетичне агентство заявило, що нафтові ринки можуть втратити три мільйони барелів на добу російської нафти з квітня.

Консалтингова компанія FGE повідомила, що запаси нафтопродуктів на суші в ключових країнах в цю пору року на 39,9 млн барелів нижче середнього показника за 2017-2019 роки.