ua en ru

Нафта подешевшала через ослаблення напруженості на Близькому Сході

Нафта на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні за підсумками торгів 25 листопада 2013 р. трохи подешевшала. Результати біржових торгів для нафтових контрактів першої позиції склали:

- офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (січень) на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (ІСЕ Futures Europe) в Лондоні знизилася на 5 центів і встановилася на позначці 111,00 дол./бар. при діапазоні котирувань 108,05-111,66 дол./бар.;
- офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (січень) на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) в Нью-Йорку втратила за день 75 центів (-0,8%) і встановилася на позначці 94,09 дол./бар. (найнижчий показник за три торгові дні - з 20 листопада) при діапазоні котирувань 93,08-94,50долл./бар.

Нафта на біржах напередодні подешевшала через ослаблення напруженості на Близькому Сході, чому значною мірою сприяло успішне завершення переговорів у Женеві за ядерною програмою Тегерана, що проходили за участю США, Росії, Китаю, Франції, Великобританії та Німеччини.

Міжнародне співтовариство визнало право Ірану на мирний атом. Однак тепер ядерна програма Тегерана буде поставлена під суворий контроль МАГАТЕ. У свою чергу Іран пообіцяв знищити запаси урану, збагаченого до 20%, і надалі обмежитися збагаченням урану до 5%.

На цьому інформаційному тлі перша половина торгів 25 листопада була відзначена істотним зниженням цін на нафту. Так, котирування нафти Brent на початку торгового дня впали майже на 3% - до рівня 108 дол./бар., а котирування нафти WTI просіли майже на 1,5% - до рівня 93 дол./бар. Падіння цін на нафтові ф'ючерси сприяли очікування скасування економічних санкцій проти Ірану і збільшення його поставок нафти на світовий ринок.

Однак, як з'ясувалося протягом дня, укладена в Женеві угоду з Іраном поки передбачає скасування санкцій на експорт іранської нафти. Тому до кінця торгів 25 листопада офіційна ціна нафти Brent практично повністю відіграла своє падіння, а офіційна ціна нафти WTI встановилася значно вище своєї мінімальної котирування.

ЄС і США готові скасувати ембарго на поставки нафти Іраном пізніше, коли переконаються в тому, що Тегеран повністю виконує свої зобов'язання. Однак, якщо Тегеран продовжить збагачення урану, тоді економічне ембарго проти нього може бути розширено.

Найближчим часом експорт іранської нафти залишиться на рівні 1 млн бар./день, тоді як до введення санкцій він складав близько 2,5 млн бар./день. У зв'язку з цим експерти не виключають, що в разі скасування ембарго ціна нафти Brent до кінця 2014р. може опуститися нижче рівня 90 дол./бар.

Однак європейським страховикам дозволили страхувати іранські танкери. Можливо, тепер поставки іранської нафти в Китай та Індію стануть трохи дешевше, вважають експерти.