ua en ru

Нафта на біржах 31 липня подорожчала, відігравши своє падіння за попередній день

Нафта на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні за підсумками торгів 31 липня 2013 р. помітно подорожчала і з лишком відіграла своє падіння за попередній торговий день. Результати біржових торгів для нафтових контрактів першої позиції напередодні склали:
- офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (вересень) на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (ІСЕ Futures Europe) в Лондоні підвищилася на 79 центів (+0,7%) і встановилася на позначці 107,70 дол./бар. (самий високий показник більш ніж за тиждень - з 23 липня) при діапазоні котирувань 105,73-107,95 дол./бар.;
- офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (вересень) на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) в Нью-Йорку додала за день 1 дол. 95 центів (+1,9%) і встановилася на позначці 105,03 дол./бар. (найвищий показник за чотири сесії - з 25 липня) при діапазоні котирувань 102,93-107,95 дол./бар.

Нафта на біржах 31 липня 2013 р. подорожчала через технічні покупки нафтових ф'ючерсів, ціни на які за підсумками попереднього торгового дня (30 липня) впали до найнижчого рівня за чотири тижні, забезпечивши напередодні привабливі умови для відкриття довгих позицій. При цьому покупкам нафтових ф'ючерсів також сприяло деяке ослаблення побоювань щодо зниження глобального попиту на енергоносії. Так, опубліковані напередодні попередні дані по ВВП США за II квартал 2013 р. виявилися кращими, ніж прогнозували аналітики. Американський ВВП зріс на 1,7% проти прогнозу 1,1%.

Покупкам нафтових ф'ючерсів сьогодні також допомогло помітне зниження курсової вартості американського долара. Після того, як керівництво ФРС США напередодні дав зрозуміти, що не планує найближчим часом згортати програму монетарного стимулювання американської економіки, долар помітно подешевшав проти євро і інших валют. Індекс долара для шести провідних світових валют (ICE dollar index spot) знизився 31 липня на 0,4% і опустився до мінімуму за шість з половиною тижнів, встановившись нижче позначки 81,5 пункту, що технічно полегшило купівлі нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США.

У той же час опубліковані напередодні офіційні дані по запасах нафти і нафтопродуктів в США виявилися гіршими за очікування ринку, однак сильного тиску на нафтові котирування не надали. Так, за підсумками звітного тижня, що завершився 26 липня, комерційні запаси сирої нафти в США збільшилися на 400 тис. бар., запаси бензинів збільшилися на 800 тис. бар., а запаси важких дистилятів зменшилися на 500 тис. бар. Днем раніше галузеві фахівці прогнозували, що за звітний тиждень комерційні запаси сирої нафти в США зменшилися на 2,8-3,1 млн бар., запаси бензинів знизилися на 1,4-1,6 млн бар., а запаси важких дистилятів зросли на 700-900 тис. бар.

Збільшення запасів сирої нафти в США стало першим за п'ять тижнів і було викликано помітним збільшенням нафтового імпорту, в той час як первинна переробка нафти в США дещо скоротилася. Однак, в той час як в цілому по країні запаси сирої нафти збільшилися на терміналі Кушинг в Оклахомі, найбільшому нафтосховище США, запаси нафти за звітний тиждень знизилися ще на 1,9 млн бар., що надало підтримку ринку нафтових ф'ючерсів.

На 26 липня 2013 р. запаси нафти на терміналі Кушинг офіційно склали 42,119 млн бар. - найнижчий показник з квітня 2012 р. Таким чином, з початку липня запаси нафти на терміналі Кушинг зменшилися більш ніж на 15%.