ua en ru

Нафта може вирости до 270 дол./бар до 2020 р., - ОЕСР

Збільшення попиту на нафту з боку країн, що розвиваються призведе до помітного зростання котирувань: нафта марки Brent може вирости до 270 дол. за барель до 2020 р. Такі прогнози зробили аналітики Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), повідомляє "Росія 24".

Експерти ОЕСР опублікували доповідь під назвою "The price of oil - will it start rising again?", в якій описуються можливі варіанти зміни нафтових цін до кінця поточного десятиліття.

"При поверненні світової економіки до докризових темпів зростання супутні ціни на нафту будуть значно вище рівнів, показаних в 2012 р. За нашими оцінками, досить велика ймовірність того, що до 2020 р. ціни на нафту будуть перебувати в коридорі від 150 до 270 дол. за барель", - говориться в доповіді.

У дослідженні розглядаються переважно "бичачі" варіанти руху котирувань.

В ОЕСР вважають, що один з основних аргументів на користь подальшого зростання цін до 2020 р. - це збільшення попиту з боку країн, що розвиваються в АТР.

За оцінками аналітиків, підвищення нафтового попиту в таких країнах, як Китай, Індія, Індонезія, буде грати більш значну роль у подальшому русі світових цін на нафту, ніж зміна в споживанні нафти в розвинених країнах.

Одним з недавніх підтверджень даного прогнозу стали новини від Міністерства енергетики США про те, що Китай випередив США як найбільшого світового імпортера нафти.

Згідно з розрахунками експертів ОЕСР подібне зростання вартості нафти надасть помітний негативний вплив на економічну динаміку багатьох країн.

Читайте також: Нафта, вугілля і газ залишаться головними джерелами енергії до 2030 р., - ВЕФ