ua en ru

Нафта, вугілля і газ залишаться головними джерелами енергії до 2030 р., - ВЕФ

Структура світового енергоспоживання не зазнає докорінних змін як мінімум до 2030 року, випливає з нового звіту ВЕФ присвяченого ПЕКу (Energy Vision 2013), пише "Комерсант". Нафта, вугілля і газ, прогнозують експерти, залишаться головними джерелами енергії, незважаючи на помітне розширення ринку відновлюваної енергетики (його розмір у 2012 році, за оцінками ВЕФ, досяг 184 млрд дол.). Серед основних причин стійкості поточної структури - довгий період інфраструктурної адаптації до нових технологій, а також різке зростання потреби в недорогій енергії з боку економік, що розвиваються. Для задоволення зростаючого попиту, за прогнозами аналітиків, буде потрібно збільшити обсяг вироблення енергії більш ніж на 30%. У той же час, автори доповіді констатують, що "сланцева революція" знизила побоювання щодо швидкого виснаження ресурсів.

ВЕФ визнає: всупереч сформованій думці, за минуле десятиліття світова економіка стала більш залежною від викопних джерел. Більш того, найшвидшим зростанням за цей час характеризувалося саме вугілля - найменш екологічний вид енергосировини (30% первинного енергоспоживання і 40% електрогенерації, найвищий показник з 1969 року). Втім, ряд експертів вважають неминучим заміщення вугілля більш екологічним газом по мірі розвитку необхідної інфраструктури. За оцінками ExxonMobil, потреба в газі може зрости до 2040 року на 65%. Попит на газ, як очікується, підтримає Китай, який продекларував скорочення шкідливих викидів в атмосферу до 2015 року (на даний момент частка споживання газу в КНР не перевищує 4%, в цілому в Азії - 10%). В той же час споживання нафти ВЕФ передрікає неминучий захід, пов'язуючи його з поступовим витісненням нафти з електрогенерації, а також з можливим розширенням ринків збуту електрокарів (втім, альтернатив нафтопродуктам в мореплаванні і авіації досі немає, а автопарк за 25 років, за оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), подвоїться і досягне 1,9 млрд).

Найбільш значних зрушень експерти ВЕФ чекають від географії імпорту та експорту енергоресурсів: якщо в 2000 році на розвинені країни припадало дві третини споживання сировини, то на рубежі 2012-2013 років, як очікується, вперше в лідерах виявляться економіки, що розвиваються. Так, за статистикою минулого грудня, світовим лідером за обсягом імпорту нафти став Китай, який нарощує поставки, в той час як США з 2005 року послідовно знижують обсяги імпорту цієї сировини. Зміни торкнуться і видобутку ресурсів - за прогнозом МЕА, до 2030 року Північна Америка за рахунок видобутку нафти і газу з нетрадиційних джерел може стати чистим експортером. Істотні запаси сланцевого газу мають також Китай, Україна і багато країн ЄС. ВЕФ лише попереджає, що зайве субсидування і держрегулювання ПЕКу принесе урядам менші вигоди, ніж відкриття ринків у розрахунку на збільшення інвестицій та розвиток технологій.

Читайте також: РФ залишиться найбільшим експортером газу в середньостроковій перспективі, - МЕА