ua en ru

Нафта дорожчає в надії на нову вакцину від COVID-19

Нафта дорожчає в надії на нову вакцину від COVID-19 Фото: видобуток нафти (OilNow)

Ціни на нафту у вівторок, 17 листопада, зросли на очікуваннях, що ОПЕК+ продовжить скорочення видобутку нафти як мінімум на три місяці. Настрої були підтримані новинами про другу перспективну вакцину від коронавірусу компанії Moderna.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Ф'ючерси на нафту марки Brent на січень зросли на 0,4%, до 44,00 доларів за барель до 07:37 за Гринвічем, а ціна на нафту марки WTI з постачанням в грудні піднялася на 0,2%, до 41,42 доларів.

Фондові ринки зросли на надіях на більш швидке відновлення економіки після того, як Moderna заявила, що її експериментальна вакцина проти COVID-19 ефективна на 94,5%.

"Оголошення Moderna про вакцину, швидше за все, мало найбільший вплив на нафту з основних класів активів", - сказав Джеффрі Халлі, старший аналітик ринку OANDA.

Оголошення Moderna було зроблено після того, як Pfizer повідомила минулого тижня, що її вакцина ефективна більш ніж на 90%, що вселяє надію на те, що шкоду світовій економіці, спричинену пандемією, можна зменшити.

"Якщо ми будемо судити про економічне відновлення, особливо через призму нафтових ринків, з появою кількох високоефективних вакцин в розробці, є велика ймовірність, що мобільність повернеться до рівня, близького до допандемічному, у 2021 році", - сказав Стівен Іннес, головний глобальний директор, ринковий стратег у примітці Axi.

ОПЕК+, що об'єднує Організацію країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзників, включаючи Росію, збирається провести у вівторок міністерського засідання комітету, на якому будуть рекомендовані зміни квот на видобуток, перед зустріччю міністрів 30 листопада та 1 грудня. Група схиляється до того, що б відкласти заплановане на січень збільшення видобутку нафти як мінімум на три місяці, щоб підтримати ціни, оскільки друга хвиля пандемія COVID-19 триває.

Як повідомляло РБК-Україна, ціни на нафту16 листопада підскочили більш ніж на 4% після того, як компанія Moderna заявила, що її експериментальна вакцина на 94,5% ефективна в запобіганні COVID-19.

Нагадаємо, Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) знизило прогноз попиту на нафту на 2020 рік. Згідно з прогнозом, малоймовірно, що вакцини істотно підвищать попит до наступного року.