ua en ru

Нафта Brent торгується нижче 119 дол./бар., котирування нафти WTI наближаються до позначки в 104 дол./бар

Нафта Brent сьогодні торгується нижче 119 дол./бар., залишаючись в основному в негативній ціновій зоні. У той же час котирування нафти WTI сьогодні стабільно ростуть і поступово наближаються до позначки 104 дол./бар.

Станом на 15:25 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (червень) - 118,28 (-0,40) при діапазоні котирувань 117,98-119,18;
- Light, Sweet Crude Oil (травень) - 103,95 (+1,02) при діапазоні котирувань 102,66-103,96.

Знижений спекулятивний інтерес до нафти Brent сьогодні обумовлений очікуваннями того, що нафта північноморський еталон незабаром може в значній мірі втратити експортні переваги на світовому ринку і позбутися своєї спекулятивної премії, що сформувалася під впливом геополітичного чинника. На тлі конструктивного початку першого раунду переговорів Ірану з "шісткою" міжнародних посередників, який відбувся в Стамбулі, дещо зменшилися побоювання введення повномасштабних економічних санкцій проти Тегерана, які могли б призвести до істотного скорочення поставок іранської нафти.

Разом з тим нафта WTI незабаром може також більш успішно конкурувати з нафтою Brent і на американському ринку енергоносіїв. Як уже повідомлялося, нафтопровід Seaway, що з'єднує американський Середній Захід з узбережжям Мексиканської затоки, вже з середини травня ц.р. може почати прокачування нафти в реверсному режимі, направивши її з Оклахоми на НПЗ в районі Х'юстона, що дозволить суттєво зменшити запаси нафти на терміналі Кушинг.

На відкритті фондових торгів в США 17 квітня очікується підвищення провідних індексів. Формуванню сприятливого інформаційний фону сприяють підсумки аукціону з розміщення короткострокових держоблігацій Іспанії. У результаті аукціону вдалося залучити більше коштів, ніж було заявлено спочатку.

Сьогодні Міністерство торгівлі США і ФРС представлять дані по будівництву житла в країні за березень. Очікується, що в порівнянні з лютим активність будівництва трохи зросте. Разом з тим, як очікується, промислове виробництво в США збільшиться в березні на 0,2% в порівнянні з лютим.

Відзначимо, ціна нафти BFOE вперше більш ніж за вісім тижнів встановилася нижче 120 дол./бар.