ua en ru

Нефьодов розповів про складнощі з приватизацією ОПЗ і "Центренерго"

Нефьодов розповів про складнощі з приватизацією ОПЗ і "Центренерго" Фото: Максим Нефьодов (РБК-Україна)

ОПЗ - це дуже складний об'єкт, де є питання боргів, сказав Нефьодов

Перший заступник голови Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) Максим Нефьодов розповів про складнощі з приватизацією Одеського припортового заводу і "Центренерго". Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Украина.

"ОПЗ - це дуже складний об'єкт, де є питання боргів перед Дмитром Фірташем (борг ОПЗ перед Ostchem Дмитра Фірташа за поставлений газ становить понад 5 млрд гривень, без урахування пені, - ред.). Там банально питання поганої ринкової кон'юнктури на мінеральні добрива, питання інших заборгованостей, у тому числі за податками", - сказав Експерт.

На його думку, це не тільки тисне ціни вниз, але і сильно обмежує коло учасників, які б хотіли зайти.

"З "Центренерго" історія теж складна. У світі є якась тенденція недовіри до вугільних потужностей, багато енергокомпанії намагаються відмовлятися від таких енергоблоків. Але тут ситуація легше, ніж з ОПЗ. Бізнес-модель зрозуміла, і в той же час для багатьох країн вугілля є і буде основним джерелом електроенергії. Якісь історії ще простіше. Якщо взяти "Турбоатом"", - сказав заступник глави МЕРТ.

Фахівець переконаний, що "Центренерго" може бути популярною інвестиційної метою для багатьох великих машинобудівних холдингів. Компанія дозволить новому інвестору збільшити перелік продукції і вийти на ринки, на яких вже працює "Турбоатом".

Проте він зазначив, що з іншого боку, "Турбоатом" вмонтується у велику ланцюжок доданої вартості, отримає доступ до фінансових ресурсів, інтелектуальних розробок більш великих і досвідчених гравців.

Нагадаємо, 1 листопада ОПЗ почав виробництво карбаміду і запустив термінал з перевалки аміаку.