ua en ru

Нефінансові компанії з початку 2012 р. вивели на світовий ринок рекордний обсяг бондів

Компанії по всьому світу активно отримують вигоду з низьких процентних ставок. З початку року обсяг випуску облігацій корпораціями нефінансового сектора досяг рекордного для цього часового проміжку рівня - майже 370 млрд дол Чекати, що компанії пустять ці гроші на збільшення інвестицій, не варто, попереджають аналітики.

Поліпшення ситуації на фінансових ринках і низькі процентні ставки центробанків сподвигли компанії активно залучати позикові кошти від інвесторів. За даними Dealogic, представники нефінансового сектора з початку січня вивели на ринок бонди на рекордні 368 млрд дол Це навіть більше, ніж за аналогічний період 2009 року, коли компанії звернулися до випуску облігацій, щоб компенсувати дефіцит банківського кредитування, що виник після банкрутства інвестбанку Lehman Brothers .

Тільки за минулий тиждень американські компанії, серед яких Hewlett-Packard, Xerox і Continental Airlines, залучили за допомогою облігацій близько 40 млрд дол Інвестори раді купити корпоративний борг, щоб отримати кращу прибутковість в умовах околонулевой процентної ставки ФРС. Проте не тільки в США компанії активно випускають бонди - в регіоні EMEA (Європа, Близький Схід і Африка) з їх допомогою було залучено 126 млрд дол. Цьому сприяло поліпшення ситуації навколо боргової кризи в зоні євро.

Аналітики вважають, що сплеск випуску корпоративних облігацій не є передвісником збільшення інвестицій, які могли б підтримати економічне зростання. "Компанії розуміють, що зараз процентні ставки штучно занижені і що надовго це положення не збережеться. Вже є ознаки того, що центробанки продумують згортання своїх екстрених заходів. Тому зараз компанії на повну використовують інтерес інвесторів до своїх боргових зобов'язаннях", - сказав стратег по облігаціях Julius Baer Маркус Алленспах. Темпи випуску компаніями бондів не будуть такими високими весь рік, прогнозує він.

За даними Barclays, середня ставка по облігаціях компаній з рейтингами інвестиційного рівня в березні знизилася до 3,27% - мінімального рівня з 1973 року, коли компанія почала вести облік подібних даних. При цьому в банку зазначають, що останні кілька років навчили компанії тому, що не все залежить від їх фінансового стану. Події на зразок японського землетрусу в минулому році і ескалації європейської боргової кризи показують, що ставка по облігаціях може різко підскочити з причин, не пов'язаних з реальним фінансовим станом тієї або іншої компанії. Це підштовхує їх запасати ліквідність про запас.