ua en ru

Неефективне виконання ФДМУ держпрограм у 2008-2010 рр. призвело до ненадходження до бюджету 20 млрд грн, - ГоловКРУ

За перевіркою Головного контрольно-ревізійного управління України, Фонд державного майна України недостатньо ефективно виконав бюджетні програми у 2008 - в першому кварталі 2010 рр., що призвело до ненадходження у державний бюджет як мінімум 20 млрд грн. Про це під час прес-конференції заявила заступник голови ГоловКРУ Наталя Рубан, передає кореспондент РБК-Україна.
"Результати державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм ФДМУ свідчать, що плани надходження до державного бюджету коштів від приватизації у 2008-2009 рр. виконано відповідно лише на 79% та 9,5%... При цьому фондом використано на виконання покладених на нього функцій 330 млн грн... По-друге, не досягнуто якісних результатів щодо управління більшості господарських товариств, де належною державі часткою управляють державні органи приватизації. Через тяжкий фінансовий стан більшості цих товариств, на що державні управлінці мало впливають, не забезпечено ефективним управлінням у 2008 р. половина товариств, а у 2009 р. - 2/3 ГТ", - заявила Н.Рубан.
Також, з її слів, перевірка встановила недостатню систему контролю ФДМУ як орендодавця: "У кожному третьому з перевірених цілісних майнових комплексів мали місце порушення при використанні орендованого держмайна загальною вартістю 2,774 млрд грн, а у половині цілісних майнових комплексів - порушувалися строки сплати орендної плати і як наслідок не погашено 16,6 млн грн.".
За висновком Н.Рубан, "функції Фонду держмайна з управляння бюджетними програмами виконувалися недостатньо ефективно, що зумовило ненадходження до державного бюджету коштів від приватизації на суму щонайменше 20 млрд грн, недосягнення якісних показників та цілей корпоративного управління, послаблення контролю за переданим в оренду державним майном".