ua en ru

Нерухомість в Україні дорожчає з-за валютних коливань – експерт

У той час, коли ринку оренди в Україні експерти прогнозують стабілізацію до кінця року, сектор продажів нерухомості на сьогодні більш мінливий. Про це в коментарі Корреспондент.net повідомила керівник відділу продажів компанії Експерт Нерухомість Марина Масель.

У той час, коли ринку оренди в Україні експерти прогнозують стабілізацію до кінця року, сектор продажів нерухомості на сьогодні більш мінливий. Про це в коментарі Корреспондент.net повідомила керівник відділу продажів компанії Експерт Нерухомість Марина Масель.

Покупці, у яких "на руках" долари, знаходяться в більш виграшній позиції.

"Ціни на продавану нерухомість в чому залежать від коливань курсів валют: чим вище долар - тим менша ціна в доларах. І разом з тим, коригування вартості нерухомості не відбувається синхронно із змінами котирувань. Іншими словами, гривня знецінюється швидше нерухомості, і тому зазевавшиеся продавці в результаті отримують у доларовому еквіваленті менше очікуваного, а покупці, які планували розрахуватися національною валютою, повинні будуть надати більше гривні, ніж планували раніше", - розповіла фахівець.

Експерт зазначає, що оскільки вартість нерухомості в гривневому еквіваленті поступово збільшується (внаслідок знецінення гривні), зберігати свої заощадження в гривні недоцільно, пише SV Development.

"Людей, відверто кажучи, лякають хиткі і тільки погіршення позиції гривні. Внаслідок цього, переважна більшість продавців все-таки оцінюють свою нерухомість саме в доларах США, і в цій же валюті прагнуть провести розрахунок за продаваної нерухомості. Тому покупці, у яких "на руках" долари, знаходяться в більш виграшній позиції".
Незважаючи на всі ризики, експерт зазначає, що покупка нерухомості в Україні (зокрема в Києві) сьогодні - це довгострокове вкладення, яке може принести додатковий дохід до 10% в рік від здачі нерухомості в оренду.

"Столичний ринок нерухомості завжди був і залишається найбільш динамічним з точки зору попиту, рівня цін і активності учасників ринку. Найімовірніше, ця тенденція збережеться і в майбутньому. З усіх типів нерухомості найбільшим попитом користуються квартири, причому це властиво не тільки для середнього класу, а й для інших цінових сегментів",- повідомляє фахівець. Вона також зазначає, що нещодавні зміни в законодавстві, що дозволяють дачний або садовий будинок перевести в житловий, можуть збільшити попит саме на такі будинки, які внаслідок своєї колишньої "неповноцінності" завжди коштували дешевше".

Також Марина Масель зазначила, що в Україні завжди будуть знаходитися покупці, готові для майбутньої вигоди ризикнути навіть купівлею, наприклад, нерухомості у зоні бойових дій.

"Зі слів наших колег зі східних регіонів, ціни там дуже різняться й іноді доходять до дуже низького рівня: наприклад, продавець, поспішно виїжджав не тільки з Донецької області, а й України взагалі, продав 3-кімнатну квартиру з ремонтом в новому будинку в центрі Донецька за 15000 у.е.".

Але в таких випадках, підкреслює експерт, є досить висока частка ризику втрати своїх вкладень.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що до кінця року ситуація на ринку оренди залишиться стабільною, але дешевшати оренда квартир в Києві не буде.