ua en ru

ПДВ-облігації можуть зацікавити різних інвесторів, - аналітики

Міністерство фінансів почало розміщувати облігації для відшкодування ПДВ підприємствам, які погодилися піти назустріч уряду і відмовилися від відшкодування податку "живими" грошима. Учасники ринку вважають, що інвесторів, як зовнішніх, так і внутрішніх, у разі продажу ПДВ-облігацій на вторинному ринку зацікавить дисконт 20-25%, який забезпечить прийнятну прибутковість вкладень. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Міністерство фінансів 8 липня провело розміщення ОВДП для відшкодування податку на додану вартість на загальну суму 3,58 млрд грн. Цінні папери були випущені для їх передачі корпорації "ІСД", "Кернел Трейд", "Арселорміттал Кривий Ріг", Полтавський ГЗК і "Сантрейд".

Через два дні голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус заявив, що другий транш облігацій у розмірі 3,42 млрд грн "буде здійснено до кінця липня". Загальний ліміт емісії цінних паперів Кабмін встановив на рівні 7 млрд грн. Облігації випущені на п'ять років з виплатою купонного доходу і 10-відсотковою амортизацією боргу кожні півроку. Розмір купона складе облікову ставку НБУ - 9,5% річних.

Компанії поки не розкрили свої плани щодо подальшого використання цих держпаперів. Платники податків, які отримують ПДВ-облігації, можуть або тримати їх на балансі до повного погашення Мінфіном, або продати на вторинному ринку, відразу ж отримавши "живі" гроші. В очікуванні появи паперів у вільному обігу ПФТС вже включила їх у лістинг.

Середній термін обігу цих паперів з урахуванням амортизації становить 2,4 року, що вище терміну найбільш "довгих" ОВДП, розміщених на ринкових умовах на аукціонах Мінфіну. "Додатковим стимулом для продажу служить порівняно низька номінальна прибутковість ПДВ-облігацій - 9,5% річних при терміні погашення п'ять років. Дозволити собі тримати папери до погашення зможуть лише компанії, які не відчувають потреби в гривневої ліквідності. На даний момент дисконт при продажу ПДВ-ОВДП може становити 22-24%, що відповідно означає для покупця дохідність до погашення на рівні 22-24% річних. З меншим дисконтом ринок поки не готовий купувати довгі облігації", - пояснює начальник відділу по роботі з борговими інструментами на локальному ринку ІК Concorde Capital Юрій Товстенко.

Дисконт на рівні 20% учасники ринку вважають базовим. "Оскільки номінальна ставка купона значно нижче ринкової, то купівля-продаж ПДВ-облігацій буде здійснюватися з дисконтом. Розмір дисконту буде залежати від попиту і пропозиції акцій на ринку, але швидше за все, буде змінюватись на рівнях вище 20%. Такий дисконт дозволить підвищити дохідність інвестиції приблизно до 20% і знизити граничний термін дюрації до 2,2 року, наближаючи умови до ринкових, а заодно зробити новий інструмент привабливим для нерезидентів", - відзначає аналітик ринку облігацій компанії "Інвестиційний капітал Україна" Тарас Котович.

За його оцінками, дюрація цього випуску становить близько 1,8 року, а ефективна прибутковість - 17,72%. "Це ще раз свідчить про те, що привабливі для ринку рівні прибутковості ПДВ-ОВДП будуть не нижче 20%. Якщо ж порівнювати з 2010 роком, коли був здійснений такий випуск ПДВ-ОВДП, то прибутковості первинного ринку були на більш низьких рівнях. Наприклад, облігації з дюрацією близько 2,2 року розміщувалися з ефективною прибутковістю 13,5%", - говорить експерт.

Дисконт таких паперів може бути і вищим. "На даний момент ринок розглядає дисконти до 25%. Але доки всі оцінки - це спроби вгадати реальний рівень, який з'явиться після торгів. А поки торгів не було. Тим більше що перші папери будуть отримані найбільшими компаніями, і вони можуть і не вийти на ринок", - говорить фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. Нагадаємо, що у вересні 2010 року компанія "Арселорміттал Кривий Ріг" отримала від Мінфіну ПДВ-облігації на 1,7 млрд грн, і вже в кінці жовтня продала їх з дисконтом близько 13% одному з іноземних банків.

Аналітики вважають такі цінні папери цікавими для різних інвесторів. "Ми бачимо інтерес до ПДВ-облігацій як з боку локальних інвесторів, так і зарубіжних. Девальвація гривні вже пройшла, і в середньостроковій перспективі більш імовірним є навіть зміцнення національної валюти, що є основним фактором інтересу до гривневих ПДВ-облігаціями. Однак для повної картини щодо ПДВ-ОВДП необхідно дочекатися нових траншів, які будуть розподілені серед більшої кількості компаній", - відзначає Юрій Товстенко. За оцінками аналітиків ICU, нерезиденти готові вкласти в ПДВ-облігації 300-400 млн дол.

Втім, серед українських інвесторів попит на ПДВ-облігації не буде значним за загальноекономічної ситуації в країні.

"Кожен власник таких цінних паперів повинен визначитися для себе, що йому потрібніше: гроші сьогодні, наприклад, для поповнення обігових коштів, або він готовий отримувати досить високу прибутковість за держоблігаціями. Більш коректно говорити про очікуваний рівень дохідності за ПДВ-облігаціями. Я припускаю появу ринку в досить широкому інтервалі доходностей 20-25% річних", - пояснює керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.