ua en ru

НБУ запускає автоматизовану систему пошуку інформації про видані ліцензії

НБУ запускає автоматизовану систему пошуку інформації про видані ліцензії Фото: Національний банк України (фото з відкритих джерел)

Система буде містити дані про ліцензії, виданих НФУ

Національний банк України створив і опублікував на своєму сайті пошукову систему "Інформація про видані ліцензії небанківським фінансовим установам та іншим юридичним особам (крім банків)". Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Нова пошукова система дозволяє своїм користувачам самостійно формувати та завантажувати інформацію про видану небанківській фінансовій установі генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій, а також перевіряти силу таких ліцензій.

зокрема, пошук ліцензій у цій системі здійснюється за:

• найменування небанківської фінансової установи;

• кодом НФУ ЄДРПОУ;

• дати та номера виданої генеральної ліцензії НФУ на здійснення валютних операцій

• виду валютної операції.

Система розроблена відповідно до вимог нового положення про порядок надання небанківським фінансовим установам, національному оператору поштового зв'язку генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, затвердженого постановою правління НБУ від 21 грудня 2017 № 137 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України"

Цим положенням передбачена видача генеральної ліцензії шляхом внесення облікового запису в електронний реєстр і надана можливість небанківським фінансовим установам формувати виписку з такого реєстру за допомогою сайту НБУ.

найближчим часом Національний банк планує розширити пошукову систему інформації про видані НФУ ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, а також - про виданих юридичним особам ліцензії на надання банкам послуг з інкасації.

Нагадаємо, НБУ розширює можливості банків у отриманні підтримки ліквідності.