ua en ru

НБУ розширює можливості банків у отриманні підтримки ліквідності

НБУ розширює можливості банків у отриманні підтримки ліквідності Фото: НБУ розширює можливості банків (НБУ)

Зокрема, вводиться новий вид довгострокового рефінансування

Національний банк України розширює перелік інструментів з підтримки довгострокової ліквідності банків у зв'язку з наявністю на сьогодні значного розриву між короткостроковою і довгостроковою ліквідністю фінансових установ. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Зокрема, крім наявних термінів надання рефінансування (до 14 днів та до 90 днів) додається рефінансування строком на 1-5 років.

Відповідне рефінансування не буде мати цільового характеру і буде видаватися за результатами проведення позачергових тендерів. Ставка за таким інструментом буде плаваючою (облікова ставка НБУ + 2 п. п.) і буде змінюватися протягом строку користування банком отриманими коштами у відповідності з зміною облікової ставки.

В якості забезпечення банки зможуть надавати ті ж активи, які використовуються для залучення кредитів рефінансування строком до 14 та до 90 днів.

Для цінних паперів, строк погашення яких настав, буде передбачена можливість заміни на інші.

Терміни видачі довгострокового рефінансування, його обсяги і періодичність тендерів буде визначати правління Національного банку за результатами засідання комітету з монетарної політики на щоквартальній основі. Інформація про графік проведення тендерів з підтримання ліквідності банків на наступний квартал (у тому числі довгострокових) буде розміщуватися на веб-сайті НБУ. Інформація про результати кожного тендеру буде публікуватися на сайті Національного банку в день його проведення.

По-друге, для операцій прямого репо буде передбачено перехід права власності на цінні папери.

Операції прямого репо є можливість проводити і сьогодні, однак, згідно діючих норм, право власності на цінні папери, за якими проводилася операція, залишається в банку, з яким Національний банк здійснив її. Таким чином, надання переходу права власності при проведенні таких операцій дозволить знизити ризики НБУ як кредитора.

На додаток, це дозволить підвищити ліквідність вторинного ринку цінних паперів і рівень загальної ринкової ліквідності, а також активізувати обіг державних цінних паперів.

В-третіх, стане можливим попереднє формування пулу активів, які банки зможуть надавати в якості застави для залучення кредитів овернайт та кредитів рефінансування термінів.

Для цього банк повинен укласти з Національним банком генеральний кредитний договір строком на 5 років (з можливістю продовження строку на наступні 5 років) і сформувати пул активів.

При цьому, банки зможуть змінювати одні активи в пулі на інші на постійній основі, що дозволить банку управляти заставними активами.

Зазначені зміни затверджені постановою правління Національного банку україни № 144 від 28.12.2017 "Про затвердження змін до положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи", та вступають в силу з 2 травня 2018.

Нагадаємо, в Україні вводиться новий вид банківських рахунків - рахунки умовного зберігання (ескроу).