ua en ru

НБУ ввів ризик-орієнтований підхід до проведення фінмоніторингу банків

НБУ ввів ризик-орієнтований підхід до проведення фінмоніторингу банків Фото: у НБУ розповіли про банківські ризики (flickr.com National Bank Of Ukraine)

Оцінка ризиків дозволить ефективно протидіяти спробам відмивання коштів

Національний банк ввів ризик-орієнтований підхід при плануванні та проведенні перевірок з питань фінансового моніторингу, який є основою для впровадження ефективної системи протидії легалізації кримінальних доходів та фінансуванню тероризму. Про це розповідав директор департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза у своїй презентації на банківському форумі Anti-Money Laundering & Financial Crime Forum, передає прес-служба Ницбанка.

Як повідомляється, регулятор вже вніс зміни в нормативно-правові акти з ризик - орієнтованого підходу для банківського сектору.

"Побудова ефективної системи протидії легалізації кримінальних доходів або фінансування тероризму є досить тривалою і копіткою роботою, і передбачає самостійну розробку кожним банком низки внутрішніх процедур (з урахуванням особливостей і розмірів власної клієнтської бази та банківських продуктів), налаштування програмних комплексів, навчання співробітників і впровадження багатьох інших важливих компонентів", - сказав Береза

За його словами, банки повинні зосередитися на виявленні і аналізі саме ризикових схемних операцій з метою запобігання залучення клієнтів до відмиванню грошей і фінансуванню тероризму.

У своїй презентації Ігор Береза окреслив основні ризики, які існують в країні, а також навів численні приклади виявлених під час перевірок схем, в яких зловмисники використовували банківські установи.

#meetings Національний банк не може допустити повернення схемних операцій на банківський ринок. Саме тому Національний...

Опубліковано Національний банк України 4 грудня 2017 р.

Нагадаємо, за даними Фонду гарантування вкладів, у схемах виведення коштів з українських банків фігурує австрійський банк.