ua en ru

НБУ відновить валютні аукціони

НБУ відновить валютні аукціони Фото: НБУ

Нацбанк має намір найближчим часом відновити практику проведення аукціонів з купівлі іноземної валюти

Національний банк України має намір найближчим часом відновити практику проведення аукціонів з купівлі іноземної валюти, щоб поповнити міжнародні резерви. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.

Повідомляється, що купувати валюту без ризику негативного впливу на обмінний курс гривні НБУ дозволяє стабілізація валютного ринку, а також очікуваний приплив в країну валютних надходжень від продажу нового врожаю.

"Сума валюти, яку буде купувати НБУ, складе до 10 млн дол. на день. Іншими словами, регулятор може купити, наприклад, 5 або 7 млн дол. США - в залежності від суми, яку учасники будуть пропонувати за прийнятною ціною. Це також дозволить уникнути тиску на обмінний курс гривні", - зазначив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.

В НБУ також зазначили, що це будуть аукціони, в яких зможуть брати участь всі банки. Вони зможуть подавати кілька заявок з різними курсами, і Національний банк буде задовольняти заявки, починаючи з найнижчого курсу продажу іноземної валюти. При цьому регулятор залишає за собою право визнати аукціон таким, що не відбувся, якщо від банків надійдуть неприйнятні пропозиції.

"Деталі з проведення аукціонів, зокрема дата і час, обсяг покупки тощо, будуть публікуватися окремо перед кожним з аукціонів", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, з початку 2015 р. НБУ придбав на міжбанківському валютному ринку 1,3 млрд дол.

Нагадаємо, 5 лютого 2015 р. НБУ припинив щоденні валютні аукціони і відмовився від індикативного курсу гривні.

До цього валютні аукціони проводилися щодня в невеликих обсягах за "голландською схемою" з 5 листопада 2014 р.