ua en ru

НБУ посилив контроль за відтоком валюти України

НБУ посилив контроль за відтоком валюти України Фото: НБУ посилив контроль за відтоком валюти України

Також регулятор спростив порядок взаємодії з експортно-кредитними агентствами

Національний банк України спростив умови для припливу кредитних ресурсів в іноземній валюті до українського бізнесу і вдосконалив механізм запобігання їх відпливу за межі України. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Зокрема, для залучення кредитів в іноземній валюті НБУ зробив виняток із загального порядку контролю за дотриманням максимальної процентної ставки за зовнішніми кредитами або позиками, які резидент-позичальник (як підприємство, так і фінансова установа) залучає від нерезидента-кредитора з участю експортно-кредитного агентства (ЕКА).

Тепер, у процесі контролю за розміром виплат резидента за користування кредитом не будуть враховуватися платежі, які резидент робить нерезиденту для відшкодування фактичних витрат останнього з оплати послуг (винагороди, премії, комісії і т. д.) ЄКА.

У той же час, для запобігання відтоку капіталу в інвалюті, НБУ заборонив використання резидентами-підприємствами іноземної валюти, яка була отримана в якості кредиту або позики, для надання позики нерезиденту за межами України на підставі індивідуальної ліцензії НБУ.

Нагадаємо, НБУ пом'якшив валютні обмеження для банків і їх клієнтів.