ua en ru

НБУ удосконалив порядок індивідуального ліцензування валютних операцій

НБУ удосконалив порядок індивідуального ліцензування валютних операцій Фото: НБУ змінив порядок отримання ліцензій на проведення валютних операцій

Особам, які переховуваються від слідства ліцензію не видадуть

Національний банк України (НБУ) удосконалив порядок видачі, відмови у видачі та відкликання індивідуальних ліцензій на проведення певних операцій з іноземною валютою. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як йдеться у повідомленні, з цією метою Нацбанк затвердив Постанову № 353 від 12.07.2016 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України".


Згідно із зазначеним документом, тепер юридичним особам та фізичним особам-підприємцям не потрібно буде надавати довідку з ЄДРПОУ, оскільки ці дані знаходяться в публічному доступі. Однак фізособам, які не є підприємцями, для отримання ліцензії на розміщення валютних цінностей на рахунках за межами України все ж потрібно буде спочатку підтвердити джерело отримання цих цінностей шляхом подання до НБУ копії декларації про майновий стан і доходи.

Крім того, для запобігання непродуктивного відтоку капіталу з України Національний банк передбачив додаткову підставу для відмови у видачі індивідуальних ліцензій. А саме - у разі, якщо отримати ліцензію намагається особа, яка переховується від органів досудового розслідування, слідства, суду або органів влади (за інформацією Міністерства внутрішніх справ України).

Також регулятор перевів в електронну форму процедуру надання до Нацбанку звітів про проведені операції по рахунках, відкритим за межами України для власників таких ліцензій.

Зміни набирають чинності з 14 липня 2016 року.

Як повідомлялося, НБУ спростить повернення валютної виручки.