ua en ru

НБУ врегулював введення нової форми валютних інтервенцій

НБУ врегулював введення нової форми валютних інтервенцій Фото: НБУ затвердив нову форму валютних інтервенцій

Нова форма валютних інтервенцій дозволить оперативно реагувати на коливання на валютному ринку

Національний банк України створив нормативно-правову базу для запровадження нової форми валютних інтервенцій. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як повідомляється, перевагою цієї нової форми валютних інтервенцій є швидкість її застосування. Якщо валютний аукціон, який активно використовується Нацбанком зараз, є найбільш вдалою формою інтервенцій для накопичення міжнародних резервів, то інтервенція із запитом щодо кращого курсу є найбільш ефективним інструментом для згладжування функціонування міжбанківського валютного ринку, оскільки дозволяє оперативно реагувати на зміну ситуації на валютному ринку.

Здійснення запиту кращого курсу буде відбуватися наступним чином. Спочатку Національний банк здійснює у банків запит за ціною на купівлю/продаж іноземної валюти через торговельно-інформаційні системи. Отримавши пропозиції банків, Національний банк укладає договір з тим банком, який запропонував найкращу ціну.

Для участі в інтервенції у формі запиту щодо найкращого курсу Національний банк вибиратиме банки за прозорими критеріями. А саме - банк повинен входити в перелік з двадцяти банків, які за попередній квартал мали найбільші обсяги операцій з купівлі та продажу іноземної валюти з іншими учасниками на міжбанківському валютному ринку і Національним банком.

Крім того, НБУ врегулював використання торгово-інформаційних систем (ТІС) для проведення валютних інтервенцій.

Зазначені зміни вводяться постановою правління Національного банку україни № 397 від 28 жовтня 2016 року "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України". Воно набирає чинності з 29 жовтня 2016 року.

Нагадаємо, НБУ з початку року купив 1,6 млрд доларів.