ua en ru

НБУ дозволив репатріацію дивідендів за період до 2013 року включно

НБУ дозволив репатріацію дивідендів за період до 2013 року включно Фото: НБУ дозволив репатріацію дивідендів, нарахованих до 2013 року (pixabey)

Встановлений ліміт для таких операцій становить 2 млн доларів

Національний банк України дозволив бізнесу провести репатріацію дивідендів іноземним інвесторам за період до 2013 року включно. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як повідомляється, відтепер українські компанії можуть платити дивіденди іноземним інвесторам не тільки за 2014-2016 роки, але і накопичилися за період до 2013 року включно. Щомісячний ліміт за такими операціями встановлено на рівні не більше 2 млн доларів.

Що стосується виплат за 2014-2016 роки, ліміт залишається тим же, що встановлений раніше, тобто не більше 5 млн доларів в місяць на одну юрособа.

Крім того, резиденти-позичальники, які знаходяться в процесі ліквідації, зможуть здійснювати дострокове погашення зовнішніх запозичень від нерезидента-кредитора (по кредитному договору/договору позики у відповідності з порядком (черговості) задоволення вимог кредиторів, визначеним законодавством України). Відповідний пункт буде доданий в список винятків із заборони на дострокове погашення зовнішніх запозичень резидентом на користь нерезидента.

Нацбанк запевняє, що вжиті заходи валютної лібералізації не призведуть до значного зростання попиту на іноземну валюту (зараз купівля валюти з метою репатріації дивідендів, нарахованих за 2014-2016 роки, становить менше 4% попиту на валюту на міжбанківському ринку). Отже, вони не призведуть до додаткового тиску на міжбанківському валютному ринку.

Відповідні зміни затверджені постановою правління Національного банку України №112 від 14 листопада 2017 року "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 13 грудня 2016 № 410", яке набирає чинності з 15 листопада 2017.

Нагадаємо, Нацбанк очікує до кінця року репатріації 0,3 млрд доларів дивідендів.