ua en ru

НБУ дозволив банкам вибирати агентів для ідентифікації і верифікації клієнтів-фізосіб

НБУ дозволив банкам вибирати агентів для ідентифікації і верифікації клієнтів-фізосіб Фото: банкам дозволили наймати агентів для перевірки клієнтів-фізосіб

Регулятор розробив єдиний порядок здійснення ідентифікації і верифікації

Національний банк України дозволив банкам доручати юридичним і фізичним особам на договірній основі здійснювати ідентифікацію та верифікацію клієнтів-фізичних осіб згідно з вимогами законодавства з питань фінансового моніторингу. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як повідомляється, новий уніфікований порядок зазначених процедур розроблений Нацбанком відповідно до Закону України "Про споживче кредитування".

Зокрема, мова йде про порядку:

- зберігання агентами, передачі ними інформації або документів по ідентифікації і верифікації клієнтів банку-фізичних осіб, у тому числі у разі дострокового припинення відносин з агентом;

- здійснення контролю за дотриманням агентами встановленої процедури проведення ідентифікації і верифікації клієнтів банку-фізичних осіб;

- організації навчання агентів для забезпечення належного рівня їх підготовки з питань запобігання легалізації кримінальних доходів та фінансування тероризму в частині здійснення ідентифікації і верифікації клієнтів банку-фізичних осіб

Згідно з новими вимогами НБУ, банк може вибрати посередників тільки після того, як переконається у бездоганної ділової репутації таких осіб.

Відповідальність за неналежне здійснення агентами ідентифікації і верифікації банківських клієнтів-фізосіб покладається на банк.

Відповідні зміни передбачені постановою правління НБУ від 12 вересня 2017 року № 90 "Про затвердження змін до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу", яке набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Нагадаємо, за результатами першої хвилі дослідження проекту USAID "Трансформація фінансового сектора", проведеного в червні 2017 року, понад 50% угод про надання кредиту містять несправедливі умови для позичальника.