ua en ru

Більше 50% кредитних договорів містять несправедливі для позичальника умови, - дослідження

Більше 50% кредитних договорів містять несправедливі для позичальника умови, - дослідження Фото: позичальники в Україні не мають належного захисту своїх прав (колаж РБК-Україна)

В 68% випадків позичальникам взагалі не надається ніяка письмова інформація

Більше 50% угод про надання кредиту містять несправедливі умови для позичальника. Про це свідчать результати першої хвилі дослідження проекту USAID "Трансформація фінансового сектора", проведеного в червні 2017 року, передає кореспондент РБК-Україна.

У той же час в 68% випадків потенційним позичальникам взагалі не надається ні одна письмова інформація, а частина угод про надання споживчого кредиту не містять інформацію, надання якої передбачено чинним законодавством, або мають умови, які йому суперечать.

Крім того, в 33% випадків проекти угод не містили детального розпису сукупної вартості кредиту, в 17% випадків вони не містили чіткого графіка платежів, а у 54% угод передбачені умови, які порушують право позичальника на дострокове погашення кредиту.

Комплексне дослідження було проведено дослідницькою та маркетинговою компанією "GFK-Ukraine" і вивчало основні види споживчих кредитів, що надаються банківськими та небанківськими установами, зокрема автокредити, іпотека, кредити на кредитну картку, готівкові кредити на побутові товари тощо.

Дослідження включало кабінетне дослідження близько 250 матеріалів, опитування більше 1 тис. чоловік і контрольні візити методом "таємного покупця".

Друга хвиля дослідження буде проведено в грудні 2017, третя - в червні 2018 року.

Експерти організації зазначили, що споживачі фінансових послуг в Україні залишаються незахищеними при отриманні кредитів.

"Український споживач все ще залишається вразливим і незахищеним при отриманні кредитів. Далеко не всі фінансові установи встановлюють чесні і прозорі процедури споживчого кредитування", - заявила заступник керівника проекту USAID "Трансформація фінансового сектору" Юлія Гілка.

Нагадаємо, в НБУ назвали суму непогашених населенням валютних кредитів.