ua en ru

НБУ розробив мобільний додаток для розпізнавання фальшивих купюр

НБУ розробив мобільний додаток для розпізнавання фальшивих купюр Фото: мобільний додаток НБУ допоможе розпізнати фальшиві гроші (НБУ)

Додаток працює на системах IOS і Android

Національний банк України розробив додаток для мобільних телефонів "Українська гривня", що допомагає розпізнати фальшиві купюри. Додаток презентував директор департаменту інформаційних технологій Нацбанку Володимир Нагорнюк.

Підказка на телефоні показує всі елементи захисту, які є на купюрах: у телефоні вони будуть переливатися і світитися. Поки що додаток працює з двома купюрами номіналом у 100 та 500 гривень.

Завантажити програму можна безкоштовно з сервісів App Store або Google Play. Додаток підтримується системами IOS і Android і розпізнає понад 20 систем захисту нових банкнот.

зокрема, натискаючи на підсвічені місця на банкнотах, користувач отримує докладну інформацію про такі елементи захисту: водяні знаки; елементи SPARK; захисні стрічки; УФ-захист; серійний номер; наскрізний елемент; мікротекст і латентне зображення.

Нагадаємо, згідно з проведеними дослідженнями, в Україні фальшивомонетники найбільше воліють підробляти купюри номіналом 500 і 100 гривень.