ua en ru

НБУ розробив механізм випуску банківських фінансових векселів

Національний банк України (НБУ) розробив механізм випуску банківських фінансових векселів. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на розроблений НБУ проект положення про особливості видачі, обігу, погашення та стягнення за векселями.

У документі вказується, що фінансові векселі, які дозволено випускати ще з 1 січня, банки зможуть видавати у гривні з метою оптимізації платежів і управління власної ліквідністю. При цьому загальний обсяг цих цінних паперів буде визначати Нацбанк залежно від ситуації на грошово-кредитному ринку" і "співвідношення до середнього залишку коштів на коррахунках НБУ".

Нагадаємо, банки могли випускати фінансові векселі до 2001 року, але втратили це право після вступу в силу закону україни "Про обіг векселів в Україні".

Видавати фінансові векселі зможуть не всі. Банк повинен буде протягом шести місяців мати адекватність регулятивного капіталу не менше 15%, а також відповідати низці нормативів, включаючи прибутковість, ліміт відкритих валютних позицій, формування резервів, і не мати обмежень на здійснення окремих операцій. Оскільки авалювання фінансових векселів не здійснюється, гарантією виконання зобов'язань за ним будуть облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) або грошові кошти. Депозитарій державних цінних паперів НБУ заблокує ОВДП, що належать банку, на суму, яка дорівнює номіналу видачі векселів, за умови, що термін їх звернення не перевищує термін погашення держпаперів. За аналогічною схемою Нацбанк буде блокувати кошти банку на своєму коррахунку. Фінансові векселі будуть обмежені в обігу на 30 днів.

Згідно з документом, забезпечувати облік прав власності на даний вид цінних паперів, а також займатися їх зберіганням буде "адміністратор системи електронного обігу фінансових векселів". Забезпечувати облік прав вимоги за ними буде уповноважений банк - оператор. При цьому положення не регламентує ні кількість адміністраторів, ні вимоги до них або операторам. Яким чином НБУ буде визначати цих учасників, у Нацбанку пообіцяли розповісти лише в п'ятницю.

Раніше в НБУ заявляли, що розморозити кредитування економіки можна, зокрема, за допомогою нового інструменту. "Головною проблемою банківської системи є відсутність довгих грошей. Фінансові векселі можуть стати аналогом депозитів. Юридична особа може розмістити на один місяць депозит або, як варіант, купити тримісячний вексель. Його можна використовувати в якості застави під кредит, продати інвесторові або взяти під нього позику навіть в іншому банку. Для кредитних установ це означає подовження терміну пасивної бази, а для підприємств - можливість управляти ліквідністю. Банки чекають цього інструменту, оскільки він дасть можливість знизити процентні ставки за депозитами, так і за кредитами",- тижнем раніше розповідав директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст.

Учасники ринку давно чекають появи нового механізму, який дозволить перерозподіляти ліквідність. "Ми обов'язково будемо працювати з цим інструментом з нашими клієнтами. При авалювання векселів клієнтів банком будуть використані стандартні процедури управління ризиками: застави, забезпечення, кредитна історія та інше",- говорить голова правління Приватбанку Олександр Дубілет. Для банківських клієнтів фінансові векселі будуть більш цікавими, ніж депозити. "Фінансовий вексель - це в першу чергу процентна цінний папір, що є аналогом депозиту. Але вексель - більш ліквідний інструмент для вкладника. Якщо клієнтові знадобляться гроші до закінчення терміну дії, то у випадку з депозитом йому довелося б просто розірвати договір, а у випадку з векселем він може продати його іншій особі або взяти під нього кредит", - відзначає заступник голови правління-скарбник Банку Національний кредит Дмитро Власов.

Необхідність блокування коштів або ОВДП для забезпечення гарантій виконання зобов'язань за векселями знижує їх привабливість для банків, оскільки на ринку є більш прості інструменти. "Такі умови знижують потенційний інтерес банків до інструменту. У такому випадку простіше зробити операцію РЕПО з ОВДП і не зв'язуватися з додатковим документообігом", - пояснює Дмитро Власов. Однак для клієнтів банку це буде додатковим забезпеченням. За словами керівника департаменту цінних паперів ПУМБ Марини Трегубенко, для банків блокування ОВДП не буде проблемою, оскільки залучення коштів під заставу цінних паперів є стандартною угодою операції РЕПО.

Читайте також: Банківські фінансові векселі в Україні будуть введені в обіг навесні, - НБУ.