ua en ru

НБУ програв суд Коломойському щодо зернового терміналу в Одеській області

НБУ програв суд Коломойському щодо зернового терміналу в Одеській області Фото: НБУ не зміг відсудити у Коломойського зерновий термінал (borivage.com)

Суд відмовився визнавати термінал забезпеченням по кредиту в "ПриватБанку"

Господарський суд Києва відмовився задовольнити позов Національного банку України до ТОВ "Агротерминал Логістик" (власник зернового терміналу "Бориваж", кінцевий бенефіціар Ігор Коломойський) і "ПриватБанку" щодо визнання кредитного договору №DNHSLOK271016 від 27 жовтня 2016 року, укладеного між відповідачами, договором поруки по сплаті коштів у рахунок погашення заборгованості "ПриватБанку" перед НБУ Про це свідчить рішення суду від 11 вересня 2017 року.

Свої позовні вимоги НБУ мотивував тим, що укладення кредитного договору №DNHSLOK271016 від 27.10.2016 не було спрямоване на надання кредиту для поповнення обігових коштів ТОВ "Агротерминал Логістик" та для ведення його господарської діяльності, а служило засобом для приховування "ПриватБанком" дійсних намірів щодо виконання своїх зобов'язань перед НБУ за укладеними шляхом зміни черговості їх погашенияс ним кредитними договорами.

За версією НБУ, банк і ТОВ "Агротерминал Логістик" фактично уклали договір доручення на перерахування коштів "ПриватБанку" в рахунок погашення заборгованості останнього перед НБУта приховали його шляхом укладання відповідного кредитного договору між собою.

У свою чергу, суд у своєму рішенні пояснив, що згідно з чинним законодавством, ознакою удаваного правочину є умисне встановлення між сторонами угоди інших правовідносин, ніж ті, за якими вони були оформлені.

За висновком суду, "як випливає зі змісту кредитного договору №DNHSLOK271016 від 27.10.2016 року, сторонами були досягнуті всі істотні умови, які зазвичай відносяться до кредитних договорів, а саме - сторонами погоджений розмір і порядок надання грошових коштів (кредиту) кредитором позичальнику, розмір відсотків, строк надання кредиту, а також порядок його повернення".

Нагадаємо, раніше Печерський райсуд Києва заарештував зерновий термінал "Бориваж" в Одеській області, що належить компанії "Агротерминал Логістик".

Своїм рішенням суд задовольнив клопотання Генпрокуратури в рамках кримінального провадження щодо 19 млрд гривень рефінансування НБУ для "ПриватБанку".