ua en ru

НБУ прогнозує уповільнення темпів росту зарплат українців

НБУ прогнозує уповільнення темпів росту зарплат українців Фото: зарплати зростатимуть меншими темпами (Віталій Носач, РБК-Україна)

Національний банк Україні прогнозує, що номінальна заробітна плата в Україні за 2021 рік зросте на 19,2%, реальна (з урахування інфляції) - на 9,1%. У подальшому темпи зростання суттєво знизяться.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (жовтень 2021 року).

Як зазначається в прогнозі, у 2022 році певний стримуючий ефект матимуть обмеження по росту зарплат працівників державних органів влади, тоді як очікування підприємств щодо зростання зарплат доволі високі.

"У результаті реальні заробітні плати зростатимуть на 4-6% за рік, що відповідатиме підвищенню продуктивності в економіці", - йдеться в документі.

За прогнозом НБУ, у 2022 році номінальні зарплати зростуть на 12,9%, реальні - на 5,9%, у 2022 році номінальні на 8,4%, реальні - 3,4%.

"У 2022-2023 роках разом зі зниженням темпів зростання заробітних плат, дещо сповільниться і зростання приватного споживання (приблизно до 5% на рік). Водночас його підтримає подальше поліпшення споживчих настроїв, зростання кредитування домогосподарств та відмова від карантинних обмежень", - зазначається у звіті.

НБУ прогнозує уповільнення темпів росту зарплат українців