ua en ru

НБУ погіршив прогноз ВВП до 2,5% в 2017

НБУ погіршив прогноз ВВП до 2,5% в 2017 Фото: НБУ погіршив прогноз по ВВП на 2017

Прогнозований показник ВВП на 2018 рік становить 3,5%

Національний банк України погіршив прогноз ВВП з 3% до 2,5% у 2017 році. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Так, НБУ зберіг прогноз зростання української економіки на рівні 1,1%. Однак, в середньстрокові перспективі очікуються більш помірні темпи зростання, ніж прогнозувалося раніше: у 2017 році - на 2,5%, у 2018 - на 3,5%.

"У наступному році реальний ВВП збільшиться на 2,5% (раніше наш прогноз був 3%), у 2018 році - на 3,5% (раніше наш прогноз був 4%) ", - заявила голова Нацбанку Валерія Гонтарева.

Згідно з поясненнями НБУ, зниження темпів зростання ВВП у ці роки пов'язано з переглядом припущень щодо зовнішньої кон'юнктури для українських експортерів.

Основним драйвером економічного зростання стане істотне нарощування інвестиційної активності. Зниження ризиків ескалації військового конфлікту все більше стимулює економічних агентів до інвестиційних довгострокових споживчих рішень.

Однак, це буде стимулювати відповідне зростання інвестиційного імпорту, у тому числі машин і устаткування, і в основному з цієї причини чистий експорт буде мати негативний внесок у ВВП. При цьому відновлення інвестиційного попиту матиме позитивний вплив на підвищення експортного потенціалу на майбутнє, йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.

Нагадаємо, раніше світовий банк заявив, що темпи зростання української економіки залишаються повільними.