ua en ru

НБУ запропонував зменшити комісію при продажу заставного майна з 15% до 5%

Національний банк України (НБУ) запропонував зменшити комісію при продажу заставного майна з 15% до 5%. Про це йдеться в листі голови Нацбанку Ігоря Соркіна до міністра юстиції Олени Лукаш, пише видання "Комерсант-Україна".

Згідно з повідомленням, у листі вказується на необхідність "якнайшвидшого врегулювання цієї проблеми в діяльності виконавчої служби".

Нагадаємо, закон, яким були обмежені витрати, пов'язані з проведенням прилюдних торгів, аукціонів або реалізації майна боржника, сумою, що не перевищує 5% від вартості проданого майна, був прийнятий ще 2 жовтня 2012 р.

Закон вступив в силу 1 січня 2013 р., але Мін'юст некоректно прописав його норми в наказі N1758/5 від 29 листопада 2012 р., і реальна ситуація не змінилася.

В листі НБУ наголошується, що у сформованій ситуації при реалізації заставного майна кредитори і боржники втрачають від 35% до 50% його вартості, включаючи 10% виконавчого збору і 15% комісії спеціалізованої торговельної організації. "Якщо виконавчий збір надходить у державний бюджет, то комісійна винагорода перерозподіляється на користь приватних структур", - зазначає Соркін.

Статус спеціалізованих мають три організації: "Нива-В.Ш.", "Укрспецторг Групп" і "СП Юстиція". В одному з філій "СП Юстиція" співробітник повідомив виданню: "Від того, що я вам скажу, нічого не зміниться. Рішення все одно приймуть без нас. Якщо буде 5%, нас це теж влаштовує". Як повідомили в київському офісі "Укрспецторг Групп", керівництва компанії вчора не було на робочому місці. Отримати коментар у Мін'юсті не вдалося.

Небажання Мін'юсту виконувати вимоги закону спричинило за собою судові розгляди. На початку липня Окружний адміністративний суд Києва приступив до розгляду позовів банків до міністерства. 10 липня суд об'єднав скарги від дев'яти установ і одного фізособи (олександр Марченко) в одне провадження. Його розгляд почнеться 7 серпня. Банкіри вказують на те, що в процесі реалізації закону Мін'юст розділив поняття "витрат" і "комісійної винагороди", чим фактично зберіг діяло раніше планку комісії торгуючих організацій на рівні 15%. Вони розраховують, що втручання НБУ вплине на зниження вартості реалізації заставного майна. За словами заступника голови правління "Укрсиббанку" Костянтина Лежніна, сума в 15% "дуже завищена": "Національний банк став на бік споживачів, оскільки в кінцевому підсумку все це відбивається на позичальників,на цю суму вони могли б закрити кредит, але зараз вони залишаються в боржниках".