ua en ru

НБУ пояснив зростання цін на нафту на початку року

НБУ пояснив зростання цін на нафту на початку року Ілюстративне фото (Statoil.com)

На ринку нафти діють одразу декілька чинників

Світові ціни на нафту після досягнення мінімуму наприкінці минулого року зростали з початку січня 2019 року. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Макроекономічний та монетарний огляд" Національного банку (січень 2019 року).

Як зазначається в огляді, вагомим фактором було повідомлення про домовленості між США та Китаєм щодо збільшення останнім обсягів закупівель енергоресурсів.

НБУ пояснив зростання цін на нафту на початку року

Додатковими факторами були: зниження загального видобутку нафти країнами ОПЕК у рамках досягнутих домовленостей ОПЕК+ щодо сумарного скорочення обсягів видобутку нафти на 1,2 млн бар./добу; зниження запасів нафти і нафтопродуктів у США; призупинення видобутку нафти на сланцевих родовищах у Канаді через несприятливі погодні умови, нагадали експерти Нацбанку.

"Однак утримання видобутку нафти США на рекордних рівнях стримувало подальше зростання цін на нафт", - йдеться в огляді.

НБУ пояснив зростання цін на нафту на початку року

Як повідомляло РБК-Україна, ціна північноморської нафти марки Brent 1 лютого 2019 року опустилася нижче 61 долара за барель.

У січні 2019 року МВФ знизив прогноз ціни нафти. Міжнародний валютний фонд прогнозує середню ціну нафти на рівні трохи нижче 60 доларів за барель у 2019 і 2020 роках.