ua en ru

НБУ підвищить з 1 липня резервування по валютних депозитах

Національний банк України (НБУ) з метою контролю над інфляцією вирішив вилучити з банківської системи 4 млрд грн надмірної ліквідності. Нацбанк прийняв постанову №195, якиоюзмінив нормативи обов'язкового резервування валютних пасивів. Про це пише видання "Комерсант-Україна".
Для банків з 1 липня резервування по засобах до запитання і на поточних рахунках буде підвищено з 7% до 8%. Резервування по короткострокових валютних депозитах збільшиться з 4% до 6%, тоді як по довгострокових внесках знизиться до 2%. Резерви по гривневих внесках регулятор залишив на нульовому рівні. НБУ також обмежив можливість банків звертатися за операцією прямого РЕПО одним разом на тиждень і лише при виконанні раніше відкритого договору. Обмеженням для багатьох банків стане те, що в резервах враховуватиметься не вся вартість цільових облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), випущених для фінансування проектів Євро-2012, а лише 50% номінала ОВДП.
Свої дії НБУ пояснив бажанням понизити інфляцію за допомогою посилення ролі процентної політики в регулюванні грошово-кредитного ринку. При цьому регулятор зазначив, що до аналогічних заходів вдавалися центробанки Росії, Китаю і Туреччини. "Такий крок лежить в руслі загальносвітових тенденцій посилення центральними банками багатьох країн своєї грошово-кредитної політики, її фокус зміщується до контролю за інфляцією", - заявив перший заступник голови НБУ Юрій Колобов.