ua en ru

НБУ за останні 2,5 місяці витратив на підтримку курсу гривні 665 млн доларів

НБУ за останні 2,5 місяці витратив на підтримку курсу гривні 665 млн доларів Фото: НБУ (РБК-Україна)

Девальваційний тиск на гривню, який почався у липні, змусив НБУ витрачати резерви

Національний банк України зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

"Чистий продаж валюти Національним банком з початку ІІІ кварталу становить 665 млн дол. США", - написав Данилишин.

НБУ за останні 2,5 місяці витратив на підтримку курсу гривні 665 млн доларів

Данилишин наголосив, що за режиму гнучкого курсоутворення коливання курсу є здоровою реакцією ринку на постійні зміни ситуації в економіці, і їх не потрібно вважати ознаками кризи. "Коливання курсу - це нормальна ситуація", - додав він.

"У порівнянні з гривнею, яка з початку року (станом на 6 вересня 2018 р.) девальвувала на 1,5% відносно долара США, більшість валют країн - основних торговельних партнерів України за цей час знецінилися більш суттєво, зокрема турецька ліра - на 78%, російський рубль - на 18%, польський злотий - на 7%, чеська крона - на 5%, євро - на 4%", - зазначив голова Ради НБУ.

Нагадаємо, у проекті держбюджету на 2019 рік розрахунки здійснено з використанням прогнозного курсу на кінець року 29,4 грн/долар.

Відзначимо, що за даними щомісячного дослідження компанії GfK Ukraine, девальваційні настрої українців у серпні знову погіршилися.