ua en ru

НБУ попросив банки зібрати дані про іноземних інвесторів для повернення дивідендів

НБУ попросив банки зібрати дані про іноземних інвесторів для повернення дивідендів Фото: Національний банк України

Графік і порядок репатріації Нацбанк озвучить після завершення II перегляду Програми розширеного фінансування МВФ

Національний банк України (НБУ) в рамках підготовки до скасування заборони на купівлю та перерахування іноземної валюти з метою повернення за кордон іноземних інвесторів дивідендів звернувся до банків з проханням до банків з'ясувати у своїх клієнтів їх наміри щодо повернення дивідендів за кордон. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Скасування заборони на репатріацію дивідендів затверджена постановою НБУ № 140 від 3 березня 2016 року "Про регулювання ситуації на грошово-кредитному ринках України".


26 квітня 2016 року регулятор відправив банкам електронне повідомлення № 25-0005/36769 з проханням провести роботу зі своїми клієнтами.

У повідомленні говориться, що банкам необхідно зібрати у своїх клієнтів і надати НБУ до 20 травня 2016 року наступну інформацію:

- особа, яка буде здійснювати купівлю/перерахування іноземної валюти з метою повернення за кордон дивідендів;

- уповноважений банк;

- період, за який виплачуються дивіденди, рік;

- загальна сума дивідендів, які підлягають поверненню за кордон іноземному інвестору або кільком;

На підставі отриманих від банків даних, регулятор розробить графік і порядок репатріації дивідендів Самі ж виплати будуть відбуватися поступово протягом деякого періоду.

В повідомленні регулятор також ще раз уточнює, хто зможе здійснити репатріацію дивідендів:

- іноземні інвестори (у разі, коли такі операції будуть здійснюватися з використанням інвестиційного рахунку);

- емітенти корпоративних прав/акцій/інвестиційних сертифікатів

- депозитарна установа, яка обслуговує рахунок у цінних паперах депонента-іноземного інвестора і забезпечує виплату за кордон дивідендів по цінних паперів;

Кожне з зазначених вище осіб має обрати лише один уповноважений банк для проведення даної операції При спробі провести виплату через кілька банків клієнт не буде допущений до цих операцій.

Нацбанк також повідомляє, що графік і порядок репатріації дивідендів він озвучить після завершення другого перегляду Програми розширеного фінансування МВФ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ розширює групу валют, широко використовуються для платежів і інвестицій в Україну.