ua en ru

НБУ планує вирішити проблему дефіциту іноземної валюти за рахунок привезених футбольними уболівальниками близько 1 млрд дол

Національний банк планує вирішити проблему дефіциту іноземної валюти в Україну частково за рахунок надходжень від європейських футбольних уболівальників, які можуть привезти в Україну близько 1 млрд дол Під час проведення чемпіонату Євро-2012 ці кошти надійдуть як в готівковому, так і безготівковому вигляді. Така короткострокова валютна інтервенція навряд чи серйозно змінить курс гривні до євро, однак збільшить спред між котируваннями її покупки / продажу в обмінних пунктах, передає "Комерсант-Україна".

Національний банк розраховує, що чемпіонат Європи з футболу підтримає валютний курс гривні. "Курс національний валюти залежить від платіжного балансу. За нашим прогнозом, Євро-2012 дасть нам до 1 млрд дол додаткових надходжень, і це позитивно вплине на наш платіжний баланс", - заявив учора директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвост.

За інформацією директора турніру UEFA Євро-2012 в Україні Маркіяна Лубківського, вболівальники з 209 країн купили квитки на матчі. "Найбільш активними є німці, голландці, росіяни, поляки, українці, шведи і данці", - говорив він. Однак в Україну приїде набагато більше людей, ніж продано квитків на матчі, сподіваються в уряді. "Очікується приїзд від 800 тис. до 1,4 млн туристів в нашу країну", - заявляла голова Держтуризму Олена Шаповалова. Для перебування в Україну їм необхідно буде сплатити як мінімум проїзд, проживання та харчування, а також, можливо, дозвілля і шопінг.

Рівень технічного оснащення приймаючих міст дозволяє більшість великих витрат, зокрема за проживання, сплатити банківським переказом або платіжною карткою. Карти міжнародних платіжних систем також беруть в більшості закладів, орієнтованих на сегмент клієнтів з достатком вище середнього. За даними НБУ, магазини на початок 2012 року були оснащені 95 тис. POS-терміналів."Покупки будуть відбуватися в гривні, а комісія за конвертацію буде стягуватися емітентом карти. Неважливо, в якій валюті випущена карта, її обмін буде здійснюватися в рамках роботи платіжної системи", - пояснює директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

Однак далеко не кожен магазин чи кіоск приймає платіжні карти, тому туристи будуть змушені брати з собою в Україну готівкову іноземну валюту. "Середня сума витрат туриста на тиждень становить 500 дол, але у нас сума буде менше, оскільки багато хто буде приїжджати на більш короткий термін", - вважає директор по продажах і маркетингу фірми "TUI України" (один з офіційних операторів UEFA з розміщення гостей та учасників Євро-2012) Тарас Демура. Обміняти валюту нерезиденти зможуть в будь-якому обмінному пункті або банку, але тільки за паспортом. До того ж туристу необхідно буде отримати довідку N377 із зазначенням суми обміну іноземної валюти. Лише при наявності цього документа нерезидент зможе продати банку залишилися гривні перед виїздом з України.
Надходження приблизно 1 млрд долл протягом одного місяця може відбитися на готівковому валютному курсі. "Навіть ця сума може вплинути на збільшення спреду в обмінних пунктах - курс купівлі євро банками знизиться. Зараз різниця становить 2-3 коп., а може вирости до 10 коп.", - Відзначає президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. Валютні коливання триватимуть недовго."Банки зможуть отримати додатковий дохід від проведення валютообмінних операцій. Це буде своєрідною заміною інтервенцій НБУ протягом місяця. А потім настануть суворі будні, і курс гривні стабілізується", - вважає член правління одного з найбільших банків.