ua en ru

НБУ передасть до 1 листопада частину своїх повноважень комітетам

НБУ передасть до 1 листопада частину своїх повноважень комітетам Фото: Національний банк України

Система прийняття рішень регулятора стане колегіальної

Національний банк України (НБУ) делегує до 1 листопада дев'яти окремим комітетам частину своїх повноважень. Про це рішення правління регулятора повідомляє прес-служба.

За словами заступника голови НБУ, Владислава Рашкована, регулятор переходить від одноосібної системи прийняття рішень до колегіальної. «Структура комітетів охоплює всі основні функціональні напрямки НБУ, які вимагають колегіальних рішень», - зазначає В. Рашкован.

У повідомленні говориться, що 9 комітетів будуть розділені по своїй функціональності на 3 групи: стратегічний і тактичний рівні, а також підтримку. 7 з 9 комітетів у Нацбанку вже створені і працюють. Зокрема, це комітет з управління змінами, комітет монетарної політики, комітет з фінансової стабільності, кредитний комітет, комітет по управлінню активами і пасивами, комітет конкурсних торгів, а також комітет з питань нагляду і регулювання діяльності банків, нагляду за платіжними системами. Незабаром буде створено ще 2 - бюджетний комітет і комітет з управління операційними ризиками і безперервністю діяльності.

Право приймати остаточні рішення з усіх цих структур отримають тільки дві - комітет по управлінню активами і пасивами, а також комітет з питань нагляду і регулювання діяльності банків, платіжних систем. Інші будуть мати право приймати попередні рішення, які стануть легітимними тільки після затвердження їх правлінням НБУ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ виключив держоргани зі списку пов'язаних з банками осіб.