ua en ru

В НБУ озвучили пріоритетні напрямки спрощення валютного регулювання

В НБУ озвучили пріоритетні напрямки спрощення валютного регулювання Фото: НБУ спростить валютне регулювання

Впровадження деяких етапів буде відбуватися паралельно

Лібералізація системи валютного регулювання на шляху до цільової моделі буде відбуватися поступово - в декілька етапів, які можуть проходити паралельно. Про це на брифінгу розповів заступник голови Національного банку України Олег Чурий, повідомляє прес-служба НБУ.

За його словами, процес спрощення регулювання валютного ринку умовно розбитий на три фази.

Початкова фаза передбачає зняття обмежень за експортно-імпортними операціями і прямими іноземними інвестиціями, які дозволяють підвищити експортний потенціал України.

На наступному етапі будуть зняті обмеження по портфельним інвестиціям і потокам боргового капіталу.

Ну і на останньому етапі будуть скасовані всі перешкоди для фінансових операцій фізичних осіб за кордон.

"Поступовість переходу до нової системи валютного регулювання пов'язана з тим, що лібералізація не повинна призвести до порушення досі нестійкої макроекономічної і фінансової стабільності. Тому ми повинні зважувати кожен крок - оцінювати його потенційний ефект і аналізувати наслідки після впровадження, а також брати до уваги наявність сприятливих передумов ", - підкреслив Олег Чурий.

Крім того, в новій моделі регулювання валютного ринку враховані макроекономічні фактори. Зокрема, рівень інфляції і темпи економічного зростання, наявність істотних розривів у платіжному балансі, стійкість фінансової системи, достатність міжнародних резервів, розвиненість фінансових ринків і захищеність прав інвесторів.

Нагадаємо, новий закон про регулювання валютного ринку буде представлений в 2017 році.