ua en ru

НБУ очікує зростання ВВП на 5% до кінця 2011 р., - Литвицький

НБУ очікує зростання ВВП на 5% до кінця 2011 року. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, передає кореспондент РБК-Україна.
"Остання третина року з високою вірогідністю зафіксує рух ВВП як мінімум на рівні 5%, як максимум виведе на 5,5%. Сприятливою є база порівняння останньої третини 2010 р. Тоді зростання ВВП уповільнилося. Стартує переробка врожаю 2011 р., більшого за обсягами, ніж минулорічний. Очікується пожвавлення аграрного експорту. Допоможе і нарощування інвестицій в основний капітал, яке відбулося у першому півріччі (15,9%)", - розповів Литвицький.
Окрім того, він зазначив, що "очікуваного уповільнення експорту не відбулось. Навпаки, експорт прискорився приблизно на 10%. Вперше за багато місяців експорт зростає швидше, ніж імпорт".
За словами Литвицького, найбільш стрімко зростає машинобудівельний імпорт, машинне обладнання. "Це означає, що нам слід шукати шляхи зниження енергомісткості економіки і успішно проводити переговори з нашими торговельними партнерами щодо імпорту енергоносіїв", - відмітив експерт.
Також Литвицький відмітив, що "літо не стало мертвим сезоном для економіки", і останній квартал року, за відсутності потрясінь у світовій економіці і відносній внутрішньополітичній стабільності, може стати одним з кращих відрізків річної траєкторії зростання.
"Бюджетний процес, дискусії з МВФ щодо програми stand-by на певний час триматимуть очікування у стані, який стимулюватиме резервування інвестиційних намірів суб'єктів господарювання. За умови успішних розв'язок у зазначених питаннях, зростання економіки отримає додатковий підвищувальний імпульс. Останнє підвищення мінімальних доходів громадян за умови запобігання значному сезонному прискоренню інфляції споживчих цін сприятиме подальшій підтримці динаміки роздрібної торгівлі на рівні, що вимірюється дворозрядною цифрою. Зростання у промисловості може до кінця року зберегтися на рівні не менше 8-8,5%, якщо коливання зовнішнього попиту на метали вдасться компенсувати нарощуванням продукції харчової, легкої і машинобудівної галузей, а також утриманням досягнутої активності в експорті зернових і хімічних добрив", - пояснив Литвицький.
Нагадаємо, раніше перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв заявив, що уряд ставить перед собою завдання вийти на середньорічні темпи зростання ВВП в 6-8%.