ua en ru

НБУ скасував низку санкцій за порушення кредитними установами нормативів

Національний банк намагається полегшити для банків негативні наслідки, викликані війною на сході. Постановою № 529, прийнятою 26 серпня, НБУ тимчасово, до 1 січня 2015 року, скасував низку санкцій за порушення кредитними установами нормативів у зв'язку з анексією Криму, АТО і обвалом курсу гривні. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Центробанк вирішив, що зменшення регулятивного капіталу банків не призведе до застосування до них заходів впливу тільки в декількох випадках, наприклад, через формування резервів під активні операції з контрагентами в Криму, Донецькій та Луганській областях, а також за договорами в іноземній валюті, укладених до 6 лютого 2014-го. Винятком стануть лише договору, змінені після 6 лютого.

Не послідує покарання і у разі зростання з зазначених вище причин частки проблемних активів понад 10% від загальної суми активів конкретного банку, а також у разі збитків через формування резервів для відшкодування можливих втрат.

"Пільговий" режим Нацбанк вводить не вперше. Аналогічні норми приймалися в розпал минулого фінансової кризи постановою № 421 від 22 липня 2009 року.

Щоб уникнути санкцій від регулятора, банки повинні будуть піти на ряд самообмежень. Вони не зможуть надавати кредити без забезпечення (крім кредитів овердрафт за зарплатними картками), овернайти, валютні операції на умовах своп. Також їм не буде дозволено відкривати нові підрозділи, проводити активні операції з інсайдерами, достроково погашати боргові цінні папери власної емісії (за винятком погашення за ціною до 50% номіналу).
Фінансовим установам заборонено викуповувати власні акції, виплачувати дивіденди акціонерам (крім виплат за привілейованими акціями), купувати недержавні папери (крім гарантованих урядом), розподіляти капітал (крім спрямування прибутку на збільшення статутного капіталу, формування резервного фонду, покриття збитків минулих років). Банки утримаються від додаткових витрат: дострокового повернення вкладів інсайдерам, виплат бонусів та премій менеджменту. Будь-які капітальні інвестиції підпадуть під мораторій, за винятком нерухомого майна, що перейшло у власність банку на підставі реалізації прав заставодержателя.
У разі дотримання банками цих умов їх регулятивний капітал не буде зменшуватися на суму перевищення двох нормативів: максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) і максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств одному інсайдеру (Н9), викликаного девальвацією гривні.
Учасники ринку вважають, що ці норми швидше приводять їх роботу у відповідність з новими реаліями ринку, ніж спрощують її. Детальніше